Aardappelkever bestrijden

Als tuinier is het nooit fijn om te ontdekken dat er aardappelkevers je aardappelplanten aan het aanvallen zijn. Deze plaaginsecten kunnen binnen de kortste keren je hele oogst vernielen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. In deze blog beschrijven we het proces van het bestrijden van een aardappelkever stap voor stap.

Stap 1: Identificeer de aardappelkever

Het is belangrijk om te weten hoe de aardappelkever eruitziet voordat je het gaat bestrijden. De kevers zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een heldergroene kleur met zwarte strepen op hun dekschilden. De larven zijn roodachtig oranje met donkere koppen en kunnen tot 1,5 cm lang worden.

Stap 2: Verwijder de kevers en larven met de hand

Als je maar een paar kevers en larven hebt, is het verwijderen ervan met de hand de beste optie. Dit kan heel gemakkelijk zijn als je weinig planten hebt. Ga tijdens de ochtenduren met een emmer langs de planten en zoek in de bladeren naar de kevers en larven. Pluk ze van de bladeren en laat ze in de emmer vallen.

Stap 3: Maak gebruik van neemolie

Neemolie is een natuurlijk product dat je kunt gebruiken om aardappelkevers te bestrijden. Het heeft een bittere smaak waar de kevers niet van houden. Maak een mengsel van een kleine hoeveelheid neemolie en water. Spuit het mengsel over de bladeren van je aardappelplanten. Herhaal dit proces om de paar dagen om de kevers weg te houden.

Stap 4: Plaats insectengaas

Insectengaas is een fijne netting die je over je aardappelplanten kunt plaatsen. Het net houdt de kevers tegen om bij de planten te komen en de bladeren op te eten. De gaas moet wel strak worden gespannen over de planten om te voorkomen dat de kevers eronder kunnen kruipen.

Stap 5: Maak gebruik van pesticiden

Als alle bovenstaande methoden niet helpen om de aardappelkevers weg te houden, kun je gebruik maken van pesticiden. Er zijn verschillende soorten pesticiden beschikbaar op de markt. Lees de instructies zorgvuldig door voordat je het gaat mengen en spuiten. Het is belangrijk om te weten dat pesticiden niet alleen de kevers doden maar ook andere insecten die nuttig kunnen zijn in je tuin.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik voorkomen dat aardappelkevers mijn planten aanvallen?
Je kunt aardappelkevers voorkomen door je planten te beschermen met insectennetten, ze regelmatig te inspecteren en neemolie te gebruiken.

2. Is het veilig om pesticiden te gebruiken?
Het gebruik van pesticiden kan risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid en het milieu. Zorg er daarom voor dat je de instructies op de verpakking zorgvuldig opvolgt en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt.

3. Zijn aardappelkevers gevaarlijk voor mensen?
Aardappelkevers zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen wel de aardappel- en tomatenoogst vernielen.

4. Wat kan ik doen met de geplukte kevers en larven?
Je kunt ze in een emmer met water gooien of in de vuilnisbak weggooien.

5. Is het mogelijk om aardappelkevers biologisch te bestrijden?
Ja, neemolie en insectennetten zijn natuurlijke en biologische manieren om aardappelkevers te bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: