Aardappelschurft bestrijden

Aardappelschurft is een van de meest voorkomende ziekten bij aardappelplanten en kan leiden tot een aanzienlijke opbrengstdaling. Het is een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptomyces scabies en heeft als gevolg dat de oppervlakte van de aardappelknollen bedekt raakt met ruwe, verdikte laesies. In deze blog zal ik je daarom in stappen uitleggen hoe je aardappelschurft kunt bestrijden.

Stap 1: diagnose

Je moet eerst controleren of de symptomen die je ziet het gevolg zijn van aardappelschurft. Voer een diagnose uit door met een loep of microscoop te controleren of de verdikte laesies witachtige stoffen hebben. Dit is een zeker teken van aardappelschurft.

Stap 2: gebruik van resistente rassen

Er zijn sommige rassen van aardappelen die minder vatbaar zijn voor de ziekte. Het gebruik van resistente rassen is daarom aan te raden als je in een gebied woont dat gevoelig is voor de ontwikkeling van aardappelschurft. Neem contact op met je lokale kwekerij of tuincentrum om meer te weten te komen over welke resistente rassen beschikbaar zijn in jouw regio.

Stap 3: gezonde kiemplanten planten

Zorg ervoor dat je alleen gezonde kiemplanten gebruikt bij het planten van aardappelen. Plant de kiemplanten opdat de knollen volledig worden bedekt met grond. Het planten van aardappelen met een te korte bedekking kan leiden tot het ontstaan van een te dunne schil, wat weer kan leiden tot infectie met aardappelschurft.

Stap 4: vermijden van bodem- en zonlichtoverdracht

Je moet ervoor zorgen dat er geen overdracht plaatsvindt van besmette aardappelen of bodemdeeltjes van vorige oogsten naar het nieuwe seizoen. Om dit te bereiken kun je het best verschillende afstanden bewaren tussen de rijen van aardappelknollen en het planten van schone planten, of zelfs het benutten van een schone onbeplante grond en tijdens het oogstmoment ervoor zorgen dat de aardappelen niet in direct zonlicht komen te liggen. Zo blijft de kans op aardappelschurft zoveel mogelijk beperkt.

Stap 5: behandel de grond met fungiciden

Het inspuiten van de grond met fungicide is de vijfde stap in het bestrijden van aardappelschurft. Er zijn bepaalde fungiciden die speciaal zijn ontwikkeld voor de behandeling van aardappelschurft. Deze fungiciden doden de bacterie die de ziekte veroorzaakt en kan aardappelschurft dus effectief bestrijden.

Bovenstaande stappen zijn enkele van de meest effectieve manieren om aardappelschurft te bestrijden. Echter kun je ook andere manieren gebruiken gezien de combinatie van verscheidene technieken in de bestrijding kan werken. Volg de stappen zorgvuldig op om de effectiviteit en resolutie op te merken in je planten.

Veelgestelde vragen

1: Wordt aardappelschurft veroorzaakt door bacteriën of schimmels?

Aardappelschurft wordt veroorzaakt door de bacterie Streptomyces scabies.

2: Zijn er resistente aardappelrassen die kunnen worden geplant om aardappelschurft te voorkomen?

Ja, er zijn bepaalde resistente aardappelrassen die kunnen worden geplant om aardappelschurft te voorkomen.

3: Kunnen fungiciden de bacterie doden die aardappelschurft veroorzaakt?

Ja, er zijn bepaalde fungiciden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om de bacterie die aardappelschurft veroorzaakt te doden.

4: Is het mogelijk om aardappelschurft volledig te voorkomen?

Het voorkomen van aardappelschurft is niet altijd helemaal mogelijk voornamelijk als je je planten bijvoorbeeld buiten plant en andere gecultiveerde planten in het gebied groeien. Echter, je kunt het risico op het optreden van aardappelschurft wel aanzienlijk beperken door de bovengenoemde stappen te volgen om de ziekte te bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: