Aardbeien stekken

Aardbeien stekken

Aardbeien zijn heerlijke zomervruchten die bijna iedereen wel lust. Ze zijn lekker om zo te eten, maar ook verwerkt in diverse gerechten. Wil je graag meer aardbeienplantjes creëren in je tuin, dan kun je beginnen met het stekken van aardbeien. In deze blog vertel ik stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen, welke aardbeienplanten het meest geschikt zijn en hoe je de stekjes goed kunt verzorgen.

Stap 1: Kies de juiste aardbeienplanten
Niet elke aardbeienplant is geschikt om te stekken. Zo kun je het beste kiezen voor planten die rijk zijn aan wortels en die goed kunnen vertakken. Een paar voorbeelden hiervan zijn de Seascape, Albion, en de Strawberry Festival. Zorg ervoor dat de planten gezond zijn, zonder ziektes of beschadigingen.

Stap 2: Selecteer de juiste stengels
Kies twee of drie sterke stengels van ongeveer 10 centimeter lang aan de onderkant van de aardbeienplant. Het is belangrijk dat de stengels gezond zijn en geen schade of ziektes vertonen.

Stap 3: Snijd de stengels
Snijd de stengels af met een scherp mes. Het is belangrijk om een scherp mes te gebruiken om eventuele beschadigingen aan de stengel te voorkomen. Knip de bladeren van de onderkant van de stengels af, zodat je ongeveer 2,5 centimeter kale stengel overhoudt.

Stap 4: Plant de stekjes
Maak een gat in de grond met een stok en plant de stengel erin. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet te nat. Bedek de stekjes met aarde tot ze volledig bedekt zijn en druk de grond stevig aan.

Stap 5: Verzorg de stekjes
Na het planten van de stekjes is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Geef ze regelmatig water en zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Bedek de stekjes met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren en zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft. Verwijder de plastic zak na ongeveer twee weken.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer kan ik de aardbeienstekjes oogsten?
De beste tijd om aardbeien te stekken is aan het einde van de zomer of in de vroege herfst. Op deze manier hebben de stekjes voldoende tijd om te rooten voordat de winter begint.

2. Hoe vaak moet ik de aardbeienstekjes water geven?
Geef de stekjes regelmatig water om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft. Controleer elke dag de vochtigheid van de grond door met je vinger te voelen.

3. Kan ik aardbeien stekken in een pot?
Ja, je kunt aardbeien ook in een pot stekken. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de stekjes en dat de grond voldoende vochtig blijft.

4. Kan ik stekjes van alle soorten aardbeienplanten maken?
Niet alle aardbeienplanten zijn geschikt om te stekken. Kies voor planten die rijk zijn aan wortels en goed vertakken, zoals Seascape, Albion of Strawberry Festival.

Met deze stappen en tips kun je nu zelf aardbeienstekjes maken en deze goed verzorgen. Zo kun je volgende zomer genieten van je eigen gekweekte aardbeien. Eet smakelijk!


Geplaatst

in

door

Tags: