Aardbeienplant stekken

Aardbeien zijn heerlijk zoet en sappig en zijn daarom erg populair onder de veel mensen. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen proberen om hun eigen aardbeienplant te kweken. Gelukkig zijn aardbeien ook heel gemakkelijk te stekken en hoef je dus niet per se nieuwe plantjes te kopen als je meer aardbeien wilt kweken. In dit blog lees je alles over het stekken van aardbeienplanten.

Om te beginnen is het belangrijk om de juiste aardbeienplanten te selecteren om te stekken. Niet alle aardbeirassen zijn namelijk even geschikt om te stekken. De beste soorten om te stekken zijn aardbeienrassen die zich verspreiden door middel van uitlopers. Soorten als ‘Elan’ en ‘Ostara’ zijn hiervoor uitstekend geschikt. Kies je voor een andere soort, dan is de kans kleiner dat het stekken succesvol zal zijn.

Stap 1: Het selecteren van de uitlopers
Om te beginnen moet je een gezonde plant hebben met sterke uitlopers. Selecteer uitlopers die ongeveer 10 tot 15 centimeter lang zijn en zorg ervoor dat deze uitlopers zich nog dicht bij de moederplant bevinden.

Stap 2: Voorbereiding van de stekken
Maak de grond bij de moederplant los, zodat de uitlopers makkelijker te bereiken zijn. Haal voorzichtig de uitlopers van de moederplant en verwijder de bladeren van de onderste 2/3e van de uitloper. Maak een klein kuiltje in de grond op de plek waar je de stek wilt planten.

Stap 3: Plant de uitloper
Plaats de uitloper in het kuiltje en zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met aarde. Zorg er tevens voor dat de bovenste 1/3e van de uitloper niet is bedekt met aarde. Geef de stek vervolgens water.

Stap 4: Verzorging van de stekken
Zorg ervoor dat de stekken voldoende water krijgen en dat de grond vochtig blijft. Voorkom echter wel dat de grond te nat wordt. Bemest de planten regelmatig met organische bemesting zoals compost. Houd de stekken goed in de gaten en verwijder eventueel onkruid dat in de buurt groeit.

Veelgestelde vragen

Q: Kan ik aardbeienplanten stekken tijdens de winter?
A: Nee, het beste moment om aardbeienplanten te stekken is in augustus of september.

Q: Hoe weet ik of een uitloper goed genoeg is om te stekken?
A: Een gezonde uitloper heeft frisgroene bladeren en is minimaal 10 centimeter lang.

Q: Moet ik de uitloper vastzetten?
A: Nee, dat is niet nodig. De uitloper zal vanzelf wortels ontwikkelen en zichzelf vastzetten in de grond.

Q: Moet ik de stekken beschermen tegen de vorst?
A: Ja, als het gaat vriezen is het verstandig om de stekken te beschermen met vliesdoek of rietmatten.

Het stekken van aardbeienplanten is dus een eenvoudig proces dat zelfs voor beginnende tuiniers goed te doen is. Zorg ervoor dat je de juiste aardbeienplanten selecteert en geef de stekken de nodige aandacht en zorg. Zo kun jij straks genieten van heerlijke, zelfgekweekte aardbeien!


Geplaatst

in

door

Tags: