Alocasia stekken

Een alocasia is een prachtige tropische plant met grote bladeren die een mooie aanwinst kan zijn voor je huis of tuin. Maar wat als je meerdere alocasia’s wilt hebben zonder er veel geld aan uit te geven? Of wat als je een alocasia wilt vermeerderen zodat je een speciale variant kunt behouden? Dan is stekken een goede oplossing. In deze blog lees je stap voor stap hoe je een alocasia stekt en welke soorten en methoden het beste werken.

Stap 1: Kies de juiste alocasia

Niet alle soorten alocasia’s zijn geschikt om te stekken. Zo kunnen sommige soorten te groot worden voor het stekproces of hebben ze onvoldoende wortels om te kunnen overleven. De beste soorten om te stekken zijn bijvoorbeeld de Alocasia ‘Polly’, Alocasia ‘Amazonica’ en Alocasia ‘Calidora’. Kies voor een plant die gezond is en goed geworteld is.

Stap 2: Bereid het stekken voor

Om te beginnen moet je de bladeren van de plant afsnijden. Snijd ze onder de knoop af met een scherp mes of snoeischaar. Knip de bladeren tot ongeveer 15 cm af vanaf de basis van de plant. Zorg ervoor dat elk blad een knoop heeft waar de nieuwe wortels uit groeien. Als de plant meerdere bladeren heeft, kun je er meerdere afsnijden, zodat je meer kansen hebt op een succesvolle stek.

Stap 3: Plant de stekken

Plant de stekken in een mengsel van potgrond en zand. Maak een gat in de grond met je vinger en stop de stek erin. Bedek de stek licht met aarde en druk de aarde voorzichtig aan.

Stap 4: Verzorg de stekken

Zet de stekken op een warme, lichte plek, uit de volle zon. Geef de stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Dit kan rotting veroorzaken. Na ongeveer een maand zouden er nieuwe wortels moeten groeien. Dit kun je zien door de bladeren. Als er nieuwe groei verschijnt is dat een goed teken.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel stekken kan ik van één alocasia nemen?

Dat hangt af van de grootte van de plant en hoeveel knopen er aan de stengel zitten. Je kunt in principe voor elke knoop een stekje nemen, maar meestal is het beter om er niet teveel per keer af te halen om de plant niet te veel te beschadigen.

2. Kan ik een alocasia buiten laten groeien?

Alocasia’s zijn tropische planten en kunnen niet tegen koude temperaturen. Het beste is om ze binnenshuis te houden. Mocht je ze toch buiten willen zetten, doe dat dan alleen in de zomer en op een beschutte plek.

3. Hoe lang duurt het voordat de stekken volgroeid zijn?

Dat kan variëren tussen de drie en zes maanden. Zorg in ieder geval voor een goede verzorging van de stekken, zoals voldoende water en licht.

Het stekken van een alocasia kan een leuke en goedkope manier zijn om meer van deze planten te hebben. Volg de stappen goed op en geef de stekken goede verzorging voor succesvolle groei. Succes!


Geplaatst

in

door

Tags: