Appelbloesemkever bestrijden

De appelbloesemkever: zo’n klein maar hinderlijk beestje dat jouw geliefde appelboom kan kaalvreten. Enorm vervelend natuurlijk, want wat is er nu fijner dan in de zomer genieten van een verse appel uit eigen tuin? Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze plaag te bestrijden. In deze blog lees je er alles over.

Allereerst: hoe herken je de appelbloesemkever?

Deze kever is ongeveer 3 tot 4 mm groot, heeft een bruinzwarte kleur en vier gele of lichtbruine vlekken op zijn schild. Vaak verschijnen ze in groepen op de bloesem van de appelbomen, dus observeer je boom goed in de lente! Maar hoe kom je er nou vanaf als jouw appelboom geteisterd wordt door deze kevers?

Stap 1: Handmatig plukken

Het klinkt niet heel charmant, maar soms is handmatig plukken het meest effectief. Als de plaag nog niet te groot is, kun je simpelweg elke kever die je ziet verzamelen en weggooien. Het is ook mogelijk om in een vroeg stadium de knoppen waar de kevers eitjes in leggen, te verwijderen. Zo worden er al minder kevers geboren en krijg je niet te maken met de volgende generatie in de zomer.

Stap 2: Natuurlijke vijanden

In de natuur leven er ook beestjes die de appelbloesemkever op het menu hebben staan. Loop op een warme zomeravond eens door jouw tuin en let op slanke vliegen. Misschien zie je de roofvlieg wel! Ook mezen- en vleermuizenstaartjes zijn dol op deze kevers. Help deze diertjes door nestkastjes op te hangen en insectenhotels te plaatsen! Zorg ervoor dat je ook geen gif gebruikt, want dit kan de natuurlijke balans verstoren.

Stap 3: Biologische bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen om de appelbloesemkever te bestrijden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor rookoverlast, hierbij wordt er rook in de boom geblazen waardoor de kevers gedesoriënteerd raken. Er bestaan ook middelen op basis van pyrethrum. Pyrethrum wordt gemaakt van de bloemen van bepaalde chrysantensoorten en zorgt ervoor dat de kevers verlamd raken. Ook is het mogelijk om nematoden uit te strooien rond de boom of een bodemlokstof zoals ‘Appelsine’ te gebruiken. Zo trek je de kevers weg van de boom en verspreid je de larven die de kevers opeten.

Stap 4: Chemische bestrijdingsmiddelen

Soms is het helaas nodig om je toevlucht te nemen tot chemische bestrijdingsmiddelen. Dit wordt sterk afgeraden, maar als je geen andere optie meer hebt is het beter om een middel te gebruiken dan dat de kevers je hele appelboom leegvreten. Lees het etiket zorgvuldig door en gebruik het middel met mate: overdoseren is schadelijk voor de boom, het milieu en de mens.

Veelgestelde vragen

Werken biologische middelen ook tegen andere insecten?
Ja, veel biologische bestrijdingsmiddelen werken op basis van specifieke eigenschappen waardoor het enkel de gewenste insecten vernietigt. Zo blijven andere insecten gespaard.

Zijn de middelen schadelijk voor mens en natuur?
Nee, als je de middelen juist gebruikt zijn ze niet schadelijk. Het is wel belangrijk om de etiketten goed te lezen en je aan de dosering te houden.

Kan ik de appels nog wel eten als ik een middel heb gebruikt?
Als je de middelen volgens de voorgeschreven dosering gebruikt, kunnen de appels vaak gewoon gegeten worden. Houd wel een ‘veiligheidsmarge’ aan en was de appels grondig.

Conclusie
Er zijn verschillende manieren om de appelbloesemkever tegen te gaan. Handmatig plukken is heel effectief, maar soms onbegonnen werk als de plaag te groot is. Natuurlijke vijanden helpen ook, maar daar heb je zelf niet veel invloed op. Biologische middelen zijn de moeite waard om te proberen en chemische middelen zijn noodzakelijk als de situatie ernstig is. Wees altijd bewust van de mogelijke gevolgen van de middelen voor mens en dier en gebruik de middelen altijd met mate. Zo kun je deze hinderlijke kevers bestrijden en een zomer lang genieten van een onbespoten en gezonde appelboom.


Geplaatst

in

door

Tags: