Appelbomen snoeien

Heb je net een appelboom geplant en wil je weten hoe je hem moet snoeien? Of heb je al een appelboom in je tuin staan, maar heb je moeite om hem te onderhouden? In dit artikel zullen we je alles leren wat je moet weten over het snoeien van appelbomen. Van de beste tijd om te snoeien tot de beste apparatuur om te gebruiken, hier zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het snoeien van appelbomen.

Appelbomen snoeien is een belangrijke vaardigheid voor elke tuinier die fruitbomen kweekt. Door het snoeien van een appelboom kan je de opbrengst verhogen en het onderhoud van de boom veel gemakkelijker maken. Door het volgen van de stappen die we hebben beschreven, kan je een blijvend gezonde en mooie appelboom in je tuin hebben.

Het snoeien van appelbomen kan op elk moment van het jaar gebeuren, maar er zijn bepaalde momenten waarop het beter is om te snoeien dan anderen. Snoei de appelboom in de winter wanneer deze volledig in rust is, of in de late zomer wanneer de sapstroom is vertraagd. Je hebt ook de juiste apparatuur nodig voor het snoeien van appelbomen, zoals een snoeischaar, takkenschaar en een ladder.

Hoeveel takken je moet snoeien is afhankelijk van de leeftijd van de appelboom en welke takken je wilt behouden. Het is ook belangrijk om waterloten en kruisende of beschadigde takken te verwijderen. De ‘open center’-snoeiwijze is een geweldige manier om een gezonde en mooie appelboom te behouden, en als je streven naar maximale opbrengst, kan je eventueel overwegen om overbodige takken te snoeien.

Al met al, met de tijd en regelmatig onderhoud, zal snoeien je appelboom helpen om te bloeien. Heb je nog steeds vragen over het snoeien van appelbomen? Hier zijn enkele vragen die vaak aan ons worden gesteld.

Zoals we al eerder zeiden, kan appelbomen op elk moment gesnoeid worden. Het beste moment om te snoeien is echter in de winter wanneer de boom volledig in rust is of in de late zomer wanneer de sapstroom is vertraagd.

Ja, het snoeien van een oude appelboom is net zo belangrijk als het snoeien van een jonge. In feite kan het snoeien van een oude appelboom belangrijker zijn, omdat oudere bomen vaak vatbaarder zijn voor ziekte en plagen.

Jaarlijks snoeien van een jonge appelboom zorgt ervoor dat de boom zich goed ontwikkelt en een gezonde structuur ontwikkelt voor de toekomstige jaren.

Waterloten zijn verticale zogenaamde scheutachtige takken die ontstaan als reactie op snoei of andere schadeprikkels. Verwijder deze waterloten, omdat ze de boom minder vruchten opleveren.

Nee, je moet niet alle takken van de appelboom snoeien. Het is belangrijk om wat takken te behouden die de structuur van de boom behouden, omdat dit de hoeveelheid fruit die in de volgende jaren wordt geproduceerd, beter zal maken.

Met deze informatie over het snoeien van appelbomen, ben je nu volledig klaar om jouw appelboom te snoeien alsof je al jarenlang een professionele tuinier bent.


Geplaatst

in

door

Tags: