Appelzaagwespen zijn een van de grootste bedreigingen voor appeltelers over de hele wereld. Het is een klein vliegje dat zijn eitjes legt in de knoppen van de appelboom, en zodra de eitjes uitkomen, voeden de larven zich met de groeiende vrucht en veroorzaken vervolgens verlies van de oogst voor de teler. Maar hoe kunnen we deze wespen bestrijden? In dit blog zullen we stap voor stap het proces van bestrijding bespreken.
Een van de eerste dingen die we kunnen doen om de appelzaagwesp te bestrijden, is zorgen voor een goede hygiëne in het veld. Dit betekent het verwijderen van beschadigde appels en bladeren die zijn afgevallen, omdat deze ideale plekken zijn voor de wespen om eitjes te leggen. Daarnaast kan het nuttig zijn om de grond rond de appelbomen schoon te houden, omdat dit kan helpen bij het voorkomen van plagen en ziekten.
Een andere effectieve strategie in de strijd tegen de appelzaagwesp is het gebruik van feromonenvallen. Deze vallen bootsten de geur van de vrouwelijke wespen na en trekken dus mannelijke wespen aan, die vast komen te zitten in de val en daardoor niet in staat zijn om zich voort te planten. Het is aan te raden om de vallen op te hangen in de buurt van de bomen, ongeveer twee tot drie weken voor de bloei begint.
Een derde oplossing is om je appelbomen te behandelen met insecticiden. Dit is een beproefde en geteste methode die de aantallen van de appelzaagwesp in toom kan houden. Zorg er wel voor dat je het juiste type insecticide kiest en dat je de dosering correct toepast. Let er ook op dat je geen schade toebrengt aan andere nuttige insecten, zoals bijen. Het is daarom aan te raden om in verband met de juiste keuze van het insecticide en de toepassing hiervan aansluiting te zoeken bij een professional.
Vooral in gebieden waar appelzaagwespen tot een probleem zijn uitgegroeid, is het gebruik van combinatiestrategieën effectiever gebleken. Dat wil zeggen dat de verschillende bestrijdingsmethodes niet op zichzelf staand worden ingezet, maar in combinatie met elkaar. Door gebruik te maken van een combinatie van feromonenvallen en insecticiden kan er bijvoorbeeld meer synergie ontstaan om zo een betere controle over de populaties van de appelzaagwesp te krijgen.
In de praktijk zullen telers in hun gewasbeschermingsprogramma onder andere rekening houden met factoren zoals de omvang van de plaag (hoeveel appelzaagwespen zijn aanwezig?), het tijdstip van de plaag (de soorten insecten en de mate van besmetting variëren afhankelijk van de seizoenen en de klimatologische omstandigheden), de locaties (in welke regio’s is de infectie het ergst?), en de grootte van hun boomgaard. Door zorgvuldig te plannen en verschillende methodes efficiënt in te zetten, kunnen telers de appelzaagwesp bestrijden en hun oogsten redden.
Veel gestelde vragen
1. Wat is de belangrijkste oorzaak van de appelzaagwesp?
De appelzaagwesp legt zijn eieren in de knoppen van de appelbloemen, wat tot gevolg heeft dat de larven vervolgens de vrucht van binnenuit opeten.
2. Zijn feromonenvallen effectief tegen de appelzaagwesp?
Ja, feromonenvallen zijn effectief gebleken in het verminderen van het aantal appelzaagwesp mannetjes in een boomgaard. Hierdoor wordt voorkomen dat de populatie zich kan voortplanten.
3. Is het mogelijk om de appelzaagwesp biologisch te bestrijden?
Ja, er zijn diverse biologische opties beschikbaar om de appelzaagwesp te bestrijden. Hierbij wordt geprobeerd om parasitaire wespen in te zetten om hun natuurlijke vijand, de applezaagwesp te bestrijden.
4. Kan de appelzaagwesp schade veroorzaken aan fruitbomen andere dan appelbomen?
De appelzaagwesp is een zeer specifieke parasiet van appels. Het is nog niet bekend of de appelzaagwesp ook vatbaar is voor andere vruchten:bomen bijvoorbeeld Prunus, of andere fruitbomen.