Avocado pit stekken

Avocado’s zijn heerlijk om te eten. Maar wat weinig mensen weten is dat je heel gemakkelijk zelf avocado’s kunt kweken door de pit te stekken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens duurzaam omdat je geen nieuwe avocado’s hoeft te kopen. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een avocado pit kunt stekken en hoe je deze stekken vervolgens verzorgt zodat ze goed groeien.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke avocado pit je het beste kunt stekken. Kies een pit die groot, gezond en onbeschadigd is. Haal vervolgens alle restjes vruchtvlees van de pit af. Dit kun je het beste doen door de pit in wat water te leggen en deze schoon te maken met een zachte borstel.

Nu je een schone avocado pit hebt, kun je deze gaan stekken. Steek vier cocktailprikkers in de pit, ongeveer halverwege. Deze prikkers kun je vervolgens in een glas water hangen, zodat de onderkant van de pit net het water raakt. Zorg er wel voor dat je het glas op een warme, lichte plek zet.

Nu begint het wachten. Na een paar weken zou er een wortel moeten groeien aan de onderkant van de pit. Het kan soms langer duren, dus wees geduldig. Als de wortel ongeveer 10 centimeter lang is, kun je de pit in een pot met aarde planten. Zet de pit in de aarde, zodat de bovenkant net boven de aarde uitsteekt.

Nu begint het echte werk. Het is belangrijk om de avocado stek goed te verzorgen, zodat deze goed kan groeien. Geef de stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de aarde niet te nat wordt. Avocado’s houden namelijk niet van natte voeten. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten. Dit kun je doen met organische mest. Het is ook belangrijk om de plant af en toe te draaien, zodat deze niet alleen naar het licht groeit.

Veelgestelde vragen:

Q: Hoe lang duurt het voordat een avocado pit gaat groeien?
A: Dit kan verschillen. Vaak duurt het een paar weken voordat er een wortel groeit aan de onderkant van de pit.

Q: Moet ik de pit in het donker houden?
A: Nee, het is juist belangrijk om de pit op een warme, lichte plek te zetten.

Q: Kan ik alle soorten avocado’s stekken?
A: Nee, niet alle soorten avocado’s zijn geschikt om te stekken. De Hass avocado wordt het meest aanbevolen om te stekken.

Q: Hoe vaak moet ik de avocado stek water geven?
A: Geef de stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de aarde niet te nat wordt.

Door het volgen van deze stappen en het goed verzorgen van de stekken, kun je zelf heerlijke avocado’s kweken. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!


Geplaatst

in

door

Tags: