Avocado stekken

De populariteit van avocado’s is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De zachte, romige smaak van het fruit is niet alleen lekker op toast, maar ook in smoothies en guacamole. Wist je dat je zelf eenvoudig een avocado kan stekken? In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een succesvolle stek kan maken en hoe je deze verzorgt zodat het kan uitgroeien tot een mooie plant.

Welke avocado’s kunnen het beste gestekt worden?

Steekwoorden: Hass avocado’s, avocado’s met veel zuur.

Hoewel je elke avocado kan stekken, zijn Hass avocado’s vaak het meest succesvol. Deze avocado’s bevatten veel zuur, dit zorgt ervoor dat bacteriën minder snel groeien wat weer goed is voor de stek. Het is dus slim om een Hass avocado te kiezen als je wilt gaan stekken.

Hoe ga je te werk bij het stekken van een avocado?

Stap 1: Verwijder de pit uit de avocado
Als je een avocado hebt gesneden, kan je de pit er heel makkelijk uit wippen. Zorg ervoor dat je de pit voorzichtig behandelt, je wilt namelijk niet dat de zaadhuid beschadigd raakt.

Stap 2: Maak de pit schoon
Zorg ervoor dat je de pit schoonmaakt voordat je hem gaat planten. Dit kan je doen door hem te spoelen onder koud stromend water. Zorg er wel voor dat je dit voorzichtig doet, want de zaadhuid kan nog vrij snel beschadigen.

Stap 3: Plaats de pit in een glas water
Vul een glas water tot halverwege en plaats de pit horizontaal in het water. Zorg ervoor dat de vlakke, brede kant van de pit naar onderen wijst. Het water mag de pit niet bedekken, anders kan er rotting optreden.

Stap 4: Wacht tot de wortels groeien
Zet het glas met de pit op een lichte plek, maar niet in de felle zon. Na een paar weken verschijnen er wortels uit de onderkant van de pit. Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn, is het tijd om de stek te planten.

Stap 5: Plant de stek
Vul een pot met potgrond en maak in het midden een gat van ongeveer 3 centimeter diep. Plaats de pit met de wortels naar beneden in het gat en bedek hem met de potgrond. Zorg ervoor dat de bovenkant van de pit net boven de grond uitsteekt.

Hoe zorg je ervoor dat de stek goed groeit?

Steekwoorden: Veel zonlicht, regelmatig water geven, voedzame grond.

Om ervoor te zorgen dat de stek uitgroeit tot een mooie plant, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om de stek op een plek te zetten waar veel zonlicht is. Daarnaast is het belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Een keer per week water geven is vaak voldoende. Kies ook voor voedzame grond en voeg eventueel wat extra voeding toe tijdens de groeiperiode.

Veelgestelde vragen

– Hoe lang duurt het voordat de stek uitgroeit tot een volwassen plant?
Dit kan wel 10 jaar duren.

– Kan ik de avocado buiten planten?
Ja, dat kan, maar alleen als de buitentemperatuur boven de 10 graden Celsius is.

– Wanneer kan ik de avocado het beste stekken?
Het beste moment om te stekken is in het voorjaar.

– Hoe groot moet de pot zijn om de stek in te plaatsen?
Een pot met een diameter van 20 cm is voldoende.

Het stekken van een avocado is een eenvoudig proces dat relatief snel resultaat oplevert. Door de stappen nauwkeurig te volgen en de stek op de juiste manier te verzorgen, kan je binnen de kortste keren genieten van je eigen avocado plant.


Geplaatst

in

door

Tags: