Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen bestrijden: zo pak je het aan

Bedwantsen zijn kleine parasieten die zich graag nestelen in onze bedden en ander meubilair. Ze kunnen voor flinke overlast zorgen, want de beestjes voeden zich met ons bloed en kunnen zo voor nare jeuk en bultjes zorgen. Het is dus zaak om bedwantsen te bestrijden zodra je ze hebt ontdekt. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je bedwantsen kunt bestrijden.

Stap 1: Ontdekken

Het eerste wat je moet doen is vaststellen of je inderdaad te maken hebt met bedwantsen. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar de kenmerkende rode bultjes op je huid, of door te zoeken naar sporen van de beestjes in je beddengoed, matras of kussens. Wanneer je kleine zwarte puntjes, kleine witte eieren of kleine transparante huidjes ziet in de buurt van je bed is de kans groot dat je te maken hebt met bedwantsen. Schrik overigens niet wanneer je er meer dan één vindt: bedwantsen planten zich razendsnel voort en een enkel exemplaar kan binnen de kortste keren leiden tot een ware plaag.

Stap 2: Opruimen

Het bestrijden van bedwantsen begint met het opruimen van je huis. Verwijder alle losliggende kleden, speelgoed, stapels boeken of andere meubels en spullen die kunnen functioneren als huisvesting voor bedwantsen. Was al het beddengoed op hoge temperatuur om de beestjes en hun eitjes te doden.

Stap 3: Chemicaliën

Chemicaliën zijn vaak de meest effectieve manier om bedwantsen te doden. Koop een speciale insecticide die geschikt is voor het doden van bedwantsen. Breng deze precies aan waar bedwantsen zijn geconstateerd en volg de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik van de chemicaliën altijd handschoenen en een mondkapje draagt om jezelf te beschermen.

Stap 4: Hitte

Een andere manier om bedwantsen te doden is door middel van hitte. Als er bedwantsen zijn geconstateerd in je beddengoed, kun je deze bijvoorbeeld in een droger of hete was wassen. Bedwantsen overleven namelijk geen temperaturen hoger dan 60 graden Celsius. Is de bedwantsenplaag hardnekkiger dan dat, dan kun je een professioneel bedrijf inhuren dat gespecialiseerd is in het bestrijden van bedwantsen. Deze bedrijven gebruiken bijvoorbeeld speciale stoomapparaten om de beestjes te doden.

VEELGESTELDE VRAGENSECTIE

– Hoe voorkom ik bedwantsen?

Bedwantsen kun je voorkomen door regelmatig je beddengoed en matrassen te verschonen en goed schoon te maken. Ook is het zaak om geen tweedehands meubilair te kopen van onbekende herkomst, omdat bedwantsen zich veelvuldig verspreiden via dit soort spullen.

– Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedbugbeten zijn doorgaans niet gevaarlijk, maar kunnen wel zorgen voor nare jeuk en bultjes. Sommige mensen zijn allergisch voor bedwantsenbeten en kunnen heftige reacties krijgen.

– Hoe lang duurt een bedwantsenplaag?

Een bedwantsenplaag kan lang aanhouden, maar kan binnen enkele weken tot maanden worden opgelost als je de juiste bestrijdingsmethodes gebruikt. Het is wel zaak om snel te handelen om de plaag in toom te kunnen houden.


Geplaatst

in

door

Tags: