Berenklauw bestrijden

Berrenklauwen zijn mooie, imposante planten die langs de rivieroevers en in bermen groeien. Helaas is deze plant niet alleen mooi, maar kan het ook gevaarlijk zijn. De Berenklauw is namelijk giftig en kan bij aanraking blaren en zelfs brandwonden veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de Berenklauw te bestrijden. In deze blog lees je hoe je dit veilig en effectief kunt doen.

De Berenklauw bestrijden – Stap voor stap

Stap 1: Draag de juiste bescherming

Voordat je begint met het bestrijden van de Berenklauw, is het belangrijk om jezelf te beschermen. Draag daarom stevige handschoenen en bedek je huid zoveel mogelijk met kleding. Zo voorkom je dat de giftige hars van de Berenklauw op je huid komt.

Stap 2: Maai de Berenklauw

Wanneer de Berenklauw nog niet te groot is, kun je deze het beste maaien. Zorg ervoor dat je de plant zo laag mogelijk bij de grond afmaait, zodat deze niet meer kan groeien en zaad kan verspreiden. Het beste moment om de Berenklauw te maaien is voordat deze begint te bloeien.

Stap 3: Graaf de wortels uit

Als de Berenklauw al te groot is om te maaien, kun je de plant het beste in zijn geheel uitgraven. Dit kun je het beste doen met een schop, hark of tuinvork. Graaf de plant zo diep mogelijk uit, zodat je ook de wortels verwijdert. Let op: de wortels van de Berenklauw kunnen wel tot twee meter diep reiken!

Stap 4: Vernietig de plant

Wanneer je de Berenklauw volledig hebt uitgegraven, is het belangrijk om deze goed te vernietigen. De plant mag namelijk niet opnieuw gaan groeien en moet daarom worden afgevoerd en verbrand. Zorg ervoor dat je de plant niet op een composthoop gooit, want dan kunnen de zaden alsnog ontkiemen.

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een Berenklauw?

Een Berenklauw heeft grote, witte bloemschermen en kan wel tot drie meter hoog worden. De stengel van de plant is behaard en heeft roodbruine vlekken. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een kenmerkende vorm.

Kan ik de Berenklauw ook chemisch bestrijden?

Het is mogelijk om de Berenklauw chemisch te bestrijden, maar dit raadt men meestal af vanwege de schade die dit kan aanrichten aan het milieu. Bovendien is het niet altijd effectief.

Kan ik de Berenklauw ook verwijderen zonder deze uit te graven?

Nee, bij het verwijderen van de Berenklauw is het belangrijk om ook de wortels volledig te verwijderen. Anders kan de plant opnieuw gaan groeien en zich verspreiden.


Geplaatst

in

door

Tags: