Berkenwants bestrijden

De berkenwants is een klein beestje dat in Nederland veel voorkomt. Deze wants voedt zich voornamelijk met de sappen van berkenbomen en kan in grote aantallen voor overlast zorgen. Daarnaast kan de berkenwants flinke schade aanrichten aan de berkenboom. Het is dus belangrijk om deze wantsen te bestrijden. In dit blog beschrijf ik stap voor stap hoe je de berkenwants het beste kunt bestrijden.

Stap 1: Herken de berkenwants
Voordat je de berkenwants kunt bestrijden, is het belangrijk om te weten hoe deze wants eruit ziet. De berkenwants is ongeveer 6 tot 7 millimeter groot en heeft een donkerbruine kleur met gele tot oranje strepen. Daarnaast heeft de berkenwants een karakteristieke ‘X’-vorm op zijn rug.

Stap 2: Verwijder de wantsen handmatig
Als je slechts enkele berkenwantsen hebt, kun je deze het beste handmatig verwijderen. Dit kun je doen door de wantsen van de boom af te schudden en op te vangen in een emmer met zeepwater. Op deze manier verdrinken de wantsen en kun je ze op een milieuvriendelijke manier bestrijden.

Stap 3: Gebruik insecticide
Als je last hebt van een grote groep berkenwantsen, kun je het beste insecticide gebruiken. Dit kun je kopen bij de bouwmarkt of tuincentrum. Volg altijd de instruscties op de verpakking. Zorg ervoor dat je bij het gebruik van insecticide altijd beschermende kleding draagt.

Stap 4: Voorkom terugkeer
Om te voorkomen dat de berkenwants terugkeert, is het aan te raden om de boom regelmatig te besproeien met water en eventueel zeep. Dit zorgt ervoor dat de wantsen zich niet meer comfortabel voelen op de boom en minder snel zullen terugkeren.

Veelgestelde vragen

1. Zijn berkenwantsen gevaarlijk voor mensen?
Nee, berkenwantsen zijn niet gevaarlijk voor mensen.

2. Kan ik de berkenwants ook op een natuurlijke manier bestrijden?
Ja, je kunt berkenwantsen ook op een natuurlijke manier bestrijden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mengsel van water en zeep.

3. Kan ik voorkomen dat de berkenwants op mijn berkenboom terechtkomt?
Helaas, de berkenwants komt van nature voor op berkenbomen. Je kunt wel proberen om de boom minder aantrekkelijk te maken voor de wantsen, door de boom regelmatig te besproeien met water en zeep.

4. Hoe vaak moet ik de berkenboom besproeien om de berkenwants weg te houden?
Het is aan te raden om de berkenboom regelmatig te besproeien, bijvoorbeeld om de week. Houdt de boom goed in de gaten en pas de frequentie aan indien nodig.


Geplaatst

in

door

Tags: