Bessenbladwesp bestrijden

De bessenbladwesp – we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het is een plaag die veel voorkomt bij bessenstruiken en kan zorgen voor flinke schade aan de planten. Maar hoe bestrijd je deze wesp effectief? In deze blog gaan we stap voor stap door het proces van het bestrijden van de bessenbladwesp, zodat jij je bessenstruiken weer gezond en sterk kunt laten groeien.

Stap 1: Identificeer de bessenbladwesp

Voordat je begint met het bestrijden van de bessenbladwesp, is het belangrijk om zeker te weten dat dit het probleem is waarmee je te maken hebt. De bessenbladwesp is een klein, geel-zwart insect dat zich voedt met de blaadjes van bessenstruiken. De schade herken je aan de witte vlekken op de bladeren en de gekartelde randen die ontstaan als de wesp het blad heeft doorboord. Controleer of je deze symptomen ziet voordat je verder gaat.

Stap 2: Verwijder aangetaste bladeren en takken

Om verdere verspreiding van de bessenbladwesp te voorkomen, is het belangrijk om de aangetaste bladeren en takken te verwijderen. Dit doe je door de bladeren en takken die witte vlekken vertonen, weg te knippen met een schone snoeischaar. Zorg ervoor dat je de snoeischaar na gebruik goed schoonmaakt om te voorkomen dat je andere planten besmet met de bessenbladwesp.

Stap 3: Spuit met neemolie

Het bestrijden van de bessenbladwesp kan worden gedaan met neemolie, een natuurlijk middel dat veilig is voor zowel de planten als de omgeving. Neemolie wordt gemaakt van de zaden van de neemboom en heeft een sterke geur die de bessenbladwesp afweert en de groei van de insectenpopulatie remt. Verdun de neemolie volgens de instructies op de verpakking en spuit het mengsel gelijkmatig over de planten heen. Herhaal dit elke week om de bessenbladwesp effectief te bestrijden.

Stap 4: Gebruik insecticiden als laatste redmiddel

Als de neemolie niet werkt, kun je het gebruik van insecticiden overwegen als laatste redmiddel. Gebruik echter alleen insecticiden die veilig zijn voor de planten en de omgeving. Lees altijd de instructies op de verpakking en gebruik de juiste dosering om schade aan de planten te voorkomen.

Veelgestelde vragen:

Q: Is de bessenbladwesp gevaarlijk voor mijn gezondheid?
A: Nee, de bessenbladwesp is niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Q: Hoe kan ik voorkomen dat de bessenbladwesp terugkomt?
A: Zorg ervoor dat je de planten regelmatig controleert op symptomen van de bessenbladwesp en verwijder aangetaste bladeren en takken zo snel mogelijk. Gebruik daarnaast neemolie preventief om de insectenpopulatie onder controle te houden.

Q: Kan ik de bessen nog eten als de planten zijn bespoten met neemolie of insecticiden?
A: Het is veilig om bessen te eten nadat de neemolie of insecticiden zijn opgedroogd. Wacht echter wel even om er zeker van te zijn dat alle middelen zijn verdampt.


Geplaatst

in

door

Tags: