Beuken snoeien

Beukenhagen worden steeds populairder in Nederlandse tuinen. Deze prachtige, groene hagen bieden privacy en beschutting en zijn ook nog eens een vrolijk gezicht in elke tuin. Als je zelf een beukenhaag hebt, dan weet je dat het belangrijk is om deze regelmatig te snoeien om hem gezond en mooi te houden. Maar hoe moet je beuken snoeien? En wanneer moet je dit doen? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze vragen en meer.

De voordelen van een beukenhaag

Voor je begint met het snoeien van je beukenhaag, is het handig om te weten welke voordelen deze hagen bieden. In deze sectie lees je alles over de voordelen van een beukenhaag.

Een prachtig, groen uiterlijk

Een van de grootste voordelen van een beukenhaag is natuurlijk de prachtige, groene kleur. Beukenhagen blijven het hele jaar door mooi groen, waardoor ze een vrolijk gezicht zijn in elke tuin.

Privacy en beschutting

Een beukenhaag biedt niet alleen een mooi uitzicht, maar ook veel privacy. Doordat de bladeren dicht op elkaar groeien, wordt het lastiger om door de haag heen te kijken. Daarnaast biedt een beukenhaag ook beschutting tegen de wind.

Het snoeien van een beukenhaag

Nu je weet waarom een beukenhaag zo’n geweldige toevoeging is aan je tuin, is het tijd om te leren hoe je deze moet snoeien en verzorgen. In deze sectie lees je alles over het snoeien van een beukenhaag.

Wanneer moet je een beukenhaag snoeien?

Een beukenhaag moet regelmatig gesnoeid worden om deze gezond en mooi te houden. Maar wanneer moet je dit doen? Over het algemeen kun je een beukenhaag het beste twee keer per jaar snoeien: een keer in het voorjaar (mei) en een keer in het najaar (september/oktober).

Het snoeien zelf

Nu je weet wanneer je een beukenhaag moet snoeien, is het tijd om te leren hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor het snoeien van een beukenhaag.

1. Zorg ervoor dat de haag goed bereikbaar is. Gebruik eventueel een ladder om bij hogere delen te komen.

2. Bekijk de haag van alle kanten en bepaal waar je moet snoeien. Zorg ervoor dat de haag aan beide kanten een gelijke dikte heeft en dat de bovenkant vlak is.

3. Snoei de haag met een heggenschaar of elektrische snoeischaar. Snoei van onder naar boven en begin aan de buitenkant van de haag. Snoei horizontaal en zorg voor een mooie, rechte vorm.

4. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de haag nog recht is. Doe dit door aan de bovenkant van de haag te trekken en te kijken of deze vlak blijft.

5. Verwijder alle uitstekende takken. Deze kunnen de vorm van de haag verstoren.

Extra tips voor het snoeien van een beukenhaag

Tot slot zijn er nog een aantal extra tips die je kunnen helpen bij het snoeien van een beukenhaag:

– Snoei de haag niet te kort. Dit kan zorgen voor beschadiging en bruine plekken.
– Zorg ervoor dat je geen takken afsnijdt die dikker zijn dan 1 centimeter. Dit kan zorgen voor beschadiging en het afsterven van takken.
– Voer het snoeiafval direct af. Dit voorkomt dat schimmels en ongedierte zich kunnen verspreiden.

Veelgestelde vragen over het snoeien van een beukenhaag

1. Is het slecht voor een beukenhaag om deze te snoeien?
Nee, het snoeien van een beukenhaag is juist goed voor de haag. Door regelmatig te snoeien blijft de haag gezond en mooi.

2. Is het mogelijk om een beukenhaag te laten groeien zonder snoeien?
Ja, het is mogelijk om een beukenhaag te laten groeien zonder snoeien. Deze zal dan echter minder dicht worden en minder mooi van vorm zijn.

3. Kan elke snoeischaar gebruikt worden voor het snoeien van een beukenhaag?
Ja, in principe kan elke snoeischaar gebruikt worden voor het snoeien van een beukenhaag. Wel is het handig om te kiezen voor een schaar met een lange, scherpe mes.

4. Hoe diep moet ik snoeien in een beukenhaag?
Dit hangt af van de dikte van de takken en de gewenste vorm van de haag. Over het algemeen is het verstandig om niet dieper dan 10 centimeter te snoeien.

5. Wat kan ik doen als mijn beukenhaag te hoog wordt?
Als de beukenhaag te hoog wordt, kun je deze terugsnoeien. Doe dit echter niet te rigoureus om beschadigingen te voorkomen.


Geplaatst

in

door

Tags: