Beukenkankerluis bestrijden

Beukenbomen zijn prachtige, imposante bomen in onze tuinen en parken. Het is dan ook belangrijk dat we deze bomen beschermen en verzorgen. Een van de grootste bedreigingen voor onze beukenbomen is de beukenkanker, welke veroorzaakt wordt door de beukenkankerluis. In deze blog leggen we uit hoe je deze luis kan bestrijden en je beukenboom kan beschermen.

Het bestrijden van de beukenkankerluis begint met het signaleren van de eerste symptomen. Het is belangrijk om regelmatig je beukenboom te inspecteren op tekenen van bladverkleuring, bladval en wit poeder op de stam. Deze symptomen duiden op de aanwezigheid van de beukenkankerluis.

Als je deze symptomen hebt geconstateerd, kun je beginnen met het bestrijden van de luis. Dit kan op verschillende manieren:

1. Chemisch bestrijden
Chemisch bestrijden van de beukenkankerluis kan met behulp van bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om enkel te kiezen voor middelen die specifiek ontwikkeld zijn voor het bestrijden van de beukenkankerluis. Deze middelen zijn te koop bij tuincentra.

2. Biologisch bestrijden
Biologisch bestrijden van de beukenkankerluis kan met behulp van natuurlijke vijanden, zoals de larven van het Lieveheersbeestje. Deze larven eten de luis op en dragen op deze wijze bij aan een natuurlijke bestrijding van de beukenkankerluis.

3. Handmatig bestrijden
Handmatig bestrijden van de beukenkankerluis kan door middel van het afspoelen van de luis met een harde waterstraal. Het is belangrijk om hiermee zorgvuldig om te gaan, zodat je de beukenboom niet beschadigt.

Na het bestrijden van de beukenkankerluis is het belangrijk om de beukenboom goed te blijven verzorgen. Het is aan te raden om de beukenboom te voorzien van voldoende voeding, zodat er een stevige stam kan groeien en de boom weer gezond wordt.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik voorkomen dat mijn beukenboom besmet raakt met de beukenkankerluis?
– Voorkom stressfactoren voor de boom, zoals droogte, hitte of een te lage pH-waarde van de bodem. Geef de boom voldoende water en voeding.

2. Op welke momenten kan ik het best de beukenkankerluis bestrijden?
– Het is aan te raden om in het voorjaar, voordat de bladeren volgroeid zijn, de beukenkankerluis te bestrijden. Zo voorkom je verdere verspreiding.

3. Kan ik de beukenkankerluis ook bestrijden met huis-tuin-en-keuken middelen?
– Nee, het is sterk afgeraden om knoflook of andere middelen te gebruiken. Deze kunnen de beukenboom beschadigen en de luis juist aantrekken. Kies liever voor een gespecialiseerd bestrijdingsmiddel, natuurlijke vijanden of handmatig bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: