Bladgalmijt bestrijden

Als eigenaar van een tuin of plantencollectie, kom je ongetwijfeld weleens ongedierte tegen. Zo ook de bladgalmijt, een minuscuul beestje dat veel schade kan aanrichten aan de bladeren van je planten. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je het best bladgalmijten kunt bestrijden en voorkomen.

Bladgalmijten herkennen

Bladgalmijten zijn kleine beestjes die tot 0,2 mm groot kunnen worden en zich voeden met de bladeren van planten. Ze nestelen zich in de bladeren en leggen hun eieren hierin. Hierdoor ontstaan er vervormde en verkleurde plekken op de bladeren die lijken op vervormingen of hobbels. Het is belangrijk dat je er snel bij bent, want bladgalmijten kunnen zich snel vermenigvuldigen en zich verspreiden naar andere planten.

Stap 1: Isoleren en Controleren

Zodra je bladgalmijten bij een plant hebt geconstateerd, is het belangrijk om deze plant te isoleren en te controleren op andere besmettingen. Dit kun je doen door de plant naar een andere plek te verplaatsen en deze goed in de gaten te houden op nieuwe symptomen. Zo zorg je er voor dat de besmetting zich niet verspreidt.

Stap 2: Natuurlijke Vriendjes en Vijandjes

Bladgalmijten kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden of vrienden, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Je kunt deze roofmijten kopen en in de planten zetten waar de bladgalmijten zijn gevonden. De roofmijten zullen de bladgalmijten opeten en zo de plaag bestrijden. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen, maar ze zullen ook bladgalmijten opeten.

Stap 3: Neemolie

Als je de bladgalmijten liever chemisch wilt bestrijden kun je neemolie gebruiken. Neemolie is een natuurlijk middel dat gemaakt wordt van de neemboom. Het werkt effectief tegen bladgalmijten en andere insecten. Je kunt neemolie eenvoudig aanbrengen door het te verdunnen in water en over de bladeren te spuiten.

Stap 4: Preventieve Maatregelen

Als je preventief te werk wilt gaan kun je zorgen voor een gezonde en sterke plant. Gebruik de juiste potgrond en bemesting en zorg voor de juiste hoeveelheid water. Dit vermindert de kans op besmetting met bladgalmijten en andere plagen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn bladgalmijten het meest actief?

Bladgalmijten zijn het meest actief in de warmere maanden april tot september.

Hoe voorkom ik dat de bladgalmijten zich verspreiden?

Isoleren van besmette planten is de beste manier om verspreiding te voorkomen.

Kan ik mijn planten met bladgalmijten nog wel opeten?

Wij adviseren om planten met bladgalmijten niet meer te eten, aangezien ze schade hebben opgelopen die vaak niet te achterhalen is.

Conclusie

Bladgalmijten kunnen een plaag zijn waar je snel van af wilt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om bladgalmijten te bestrijden en te voorkomen. Van natuurlijke vijanden tot chemische middelen en preventieve maatregelen, er is altijd wel een oplossing die bij je past. Het is vooral belangrijk om er snel bij te zijn en de besmetting te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.


Geplaatst

in

door

Tags: