Bladkever bestrijden

Bladkevers kunnen een ware nachtmerrie zijn voor tuinliefhebbers. Deze kleine, harde beestjes vreten hele bladeren weg en kunnen in grote aantallen tot flinke schade leiden aan je planten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om bladkevers te bestrijden, zodat je planten weer gezond en wel kunnen groeien. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je bladkevers kunt bestrijden en geef ik antwoord op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Stap 1: Herken de bladkever

Voordat je bladkevers kunt bestrijden, moet je ze wel kunnen herkennen. Bladkevers zijn kleine, harde insecten van ongeveer een centimeter groot. Ze zijn vaak oranje, rood, geel of groen van kleur en hebben een ovaal lichaam. Bij het voeden laten ze grote, rondachtige gaten achter in de bladeren van je plant.

Stap 2: Maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Voordat je chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, kun je eerst proberen om de bladkevers op een natuurlijke manier te bestrijden. Een goede manier hiervoor is om nematoden te gebruiken. Nematoden zijn kleine, onzichtbare wormpjes die in de bodem leven en zich voeden met de larven van bladkevers. Door nematoden uit te strooien in de grond rondom je planten, kun je de larven van de bladkevers effectief bestrijden.

Stap 3: Maak gebruik van insecticiden

Als natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet lijken te werken, kun je overstappen op insecticiden. Er zijn verschillende soorten insecticiden verkrijgbaar die effectief zijn tegen bladkevers. Kies bij voorkeur voor een middel dat speciaal is ontwikkeld voor dit type insect en volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op.

Stap 4: Voorkom toekomstige plagen van bladkevers

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je toekomstige plagen van bladkevers voorkomt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door planten te kiezen die resistent zijn tegen bladkevers, of door de leefomgeving van bladkevers zoveel mogelijk te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat de volwassen bladkevers bij je planten komen door ze te bedekken met netten.

Veelgestelde vragen over het bestrijden van bladkevers

1. Zijn paardenbloemen gevoelig voor bladkevers?

Ja, paardenbloemen zijn gevoelig voor bladkevers. Deze beestjes eten graag bladeren van verschillende soorten planten, waaronder paardenbloemen.

2. Kan het gebruik van insecticiden schadelijk zijn voor andere insecten?

Ja, insecticiden kunnen schadelijk zijn voor andere insecten die ook nuttig zijn voor je tuin. Denk hierbij aan bijen en vlinders. Zorg er daarom voor dat je alleen insecticiden gebruikt als dit echt nodig is en volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op.

3. Op welk tijdstip van de dag kun je het beste bladkevers bestrijden?

Je kunt bladkevers het beste bestrijden in de vroege ochtend of de late avond. Op deze momenten zijn de bladkevers het actiefst en kun je ze het makkelijkst bestrijden.

4. Kun je bladkevers voorkomen door bepaalde planten te kweken?

Ja, er zijn bepaalde planten die minder gevoelig zijn voor bladkevers. Denk hierbij aan goudsbloemen, salie en lavendel. Door deze planten in je tuin te kweken, kun je de kans op een plaag van bladkevers verkleinen.

5. Is het mogelijk om bladkevers biologisch te bestrijden?

Ja, het is zeker mogelijk om bladkevers biologisch te bestrijden. Een goede manier hiervoor is om nematoden te gebruiken, kleine wormpjes die zich voeden met bladkeverlarven. Door nematoden uit te strooien in de bodem rondom je planten, kun je de larven van bladkevers effectief bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: