Bonenluis bestrijden

Bonenluis bestrijden – Tips en trucs

Bij het telen van bonen kun je te maken krijgen met bonenluizen. Deze kleine beestjes kunnen je gewas flink aantasten en zorgen voor een lage opbrengst. Het bestrijden van bonenluizen kan dan ook een tijdrovende taak zijn, maar met deze tips en trucs kun je snel van ze af zijn.

Wat zijn bonenluizen?

Bonenluizen zijn kleine insecten die zich voeden met de sappen van bonenplanten. Ze zijn ongeveer 2 mm groot en hebben een groenachtige, gele of zwarte kleur. Bonenluizen vermenigvuldigen zich snel, waardoor een kleine plaag al snel kan uitgroeien tot een grote. Daarom is het belangrijk om bonenluizen zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe bestrijd je bonenluizen?

1. Controleer regelmatig op bonenluizen: Het is belangrijk om je planten regelmatig te controleren op bonenluizen. Dit kun je doen door de onderzijde van de bladeren te bekijken, waar de bonenluizen zich vaak vestigen. Als je ze op tijd spot, kun je snel handelen.

2. Besproei je planten met water: Besproei je planten met een sterke waterstraal om de bonenluizen weg te spoelen. Herhaal dit meerdere malen per dag om de luizen te verstoren en te desoriënteren.

3. Maak gebruik van natuurlijke vijanden: Er zijn natuurlijke vijanden van bonenluizen, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Deze insecten eten de bonenluizen op en zorgen ervoor dat je planten weer gezond worden.

4. Gebruik een zeepoplossing: Maak een zeepoplossing van water en een paar druppels afwasmiddel en besproei hiermee je planten. De zeep breekt de beschermlaag van de bonenluizen af, waardoor ze uiteindelijk sterven. Let er wel op dat zeepoplossing niet schadelijk is voor de planten zelf.

5. Maak gebruik van insecticiden: Mocht het nodig zijn, dan kun je gebruik maken van insecticiden om de bonenluizen te bestrijden. Let er wel op dat je een insecticide gebruikt dat geschikt is voor bonenplanten en gebruik het niet te vaak.

Veelgestelde vragen

1. Zijn bonenluizen schadelijk voor de planten zelf?

Ja, bonenluizen kunnen de planten aantasten en ervoor zorgen dat de opbrengst laag is.

2. Hoe voorkom ik dat bonenluizen terugkomen?

Zorg voor een goede hygiëne en houd je planten gezond. Controleer regelmatig op bonenluizen en maak gebruik van natuurlijke vijanden om ze te bestrijden.

3. Welk insecticide kan ik het beste gebruiken?

Gebruik een insecticide dat geschikt is voor bonenplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking goed op.

4. Kunnen bonenluizen ook andere planten aantasten?

Ja, bonenluizen kunnen ook andere planten aantasten, met name planten uit de vlinderbloemenfamilie.

5. Hoeveel bonenluizen zijn er nodig voor een plaag?

Een kleine plaag begint bij enkele bonenluizen, maar kan uitgroeien tot enkele honderden of duizenden luizen. Het is daarom belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden.


Geplaatst

in

door

Tags: