Boom stekken

Wil jij zelf een boom kweken, maar weet je niet hoe het moet? Dan is het stekken van een boom wellicht een optie voor jou! Bij het stekken vermeerder je de boom door een stuk van een bestaande plant te gebruiken. Dit kan op veel verschillende manieren. Welke boom het beste gestekt kan worden en welke methode het meest effectief is, leg ik graag voor je uit. Ook geef ik tips hoe je de stekken het beste kunt verzorgen zodra ze geplant zijn.

Stappenplan:

Er zijn verschillende manieren om een boom te stekken, zo kun je kiezen tussen voorjaarsstek en winterstek, maar ook tussen houtachtige en kruidachtige stekken. Ik leg hieronder uit hoe je een houtachtige stek maakt, dit is de gemakkelijkste en meest toegepaste methode.

Stap 1: Kies een goede tak

Het kiezen van een goede tak is essentieel voor het stekproces. Het ideale moment om een tak af te knippen is in de winter wanneer de boom in ruststand is. De tak moet in ieder geval gezond zijn, minimaal 20 cm lang en 0,5 tot 1 cm dik.

Stap 2: Verwijder de bladeren

Alle bladeren moeten van de tak verwijderd worden, behalve de bovenste twee bladeren. Deze twee bladeren geven de stek de mogelijkheid om voedingstoffen te produceren, wat de groei bevordert.

Stap 3: Behandel de stek

Behandel de stek met stekpoeder of stekgel. Dit gaat schimmels en bacteriën tegen, wat het risico op ziektes minimaliseert. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de stek de maximale kans heeft om te groeien.

Stap 4: Plant de stek

Plant de stek meteen in de grond en geef het stekje voldoende water. Plaats een stok naast de stek en bind de stek hieraan vast. Hiermee geef je de stek steun tijdens de groei.

Welke boom kun je het beste stekken?

Bij het stekken van een boom is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen. Een winterstek moet je planten tussen december en maart, een zomerstek in juli of augustus en een herfststek in oktober of november. Fruitbomen, zoals appel-, peer- en pruimenbomen, zijn goed te stekken. Maar ook sierbomen zoals de beuk, hazelaar en esdoorn kunnen uitstekend gestekt worden.

Tips voor het verzorgen van stekken:

– Geef de stekken niet te veel water, maar ook zeker niet te weinig. Houd de aarde licht vochtig.
– Bescherm de stekken tegen felle zon en wind, dit zorgt voor uitdroging.
– Geef je stekken regelmatig voeding, bijvoorbeeld met organische mest.
– Knip uitgebloeide bloemen weg, dan kan alle energie naar de groei van de stek gaan.
– Houd de grond rondom de stekjes onkruidvrij, zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan.

Veelgestelde vragen:

Kun je van elke boomsoort stekken maken?
Nee, niet alle bomen zijn geschikt om te stekken. Fruitbomen en sierbomen zijn over het algemeen wel goed te stekken.

Hoe lang duurt het voordat de stek uitgroeit tot een boom?
Dit hangt af van de boomsoort en de omstandigheden. Gemiddeld duurt het 2 tot 3 jaar voordat de boom gaat groeien.

Moet ik mijn stekken beschermen tegen vorst?
Ja, in de wintermaanden kan vorst schade aanbrengen aan je stekken. Bescherm ze daarom met een vliesdoek of fleece.

Conclusie:

Zelf een boom kweken is dus niet zo moeilijk als het lijkt. Met het stekken van een boom kun je snel en gemakkelijk een nieuwe boom creëren. Kies wel een tak die gezond en stevig is en let op de periode waarin je de stekken maakt. Zorg vervolgens voor voldoende vocht en voeding en bescherm de stekken tegen felle zon en wind. Zo heb je in no-time je eigen boom!


Geplaatst

in

door

Tags: