Boompje snoeien

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk dat je bomen er gezond en mooi bij staan. Het snoeien van een boom is daarvoor van groot belang. Een goede snoeibeurt zorgt er niet alleen voor dat je boom er mooi bij staat, maar ook voor een gezonde groei en voorkomt ziektes. In dit artikel leggen we je uit hoe je je boom het beste kunt snoeien en waar je op moet letten.

Waarom snoeien?

Voordat we verder gaan met de snoei zelf, is het belangrijk om te weten waarom we eigenlijk bomen snoeien. De redenen hiervoor zijn als volgt:

– Het bevorderen van de gezonde groei van de boom.
– Het behouden van een mooie vorm.
– Het voorkomen van ziektes en plagen.
– Het verminderen van de kans op takbreuk.

Wanneer snoeien?

Het snoeien van een boom kan in principe het hele jaar door worden gedaan, maar het beste moment is in de winter of het vroege voorjaar, wanneer de boom in rust is. In deze periode is de kans op ziektes of infecties kleiner en heeft de boom meer energie om te herstellen van de snoei. In de zomer kun je beter niet snoeien omdat de sapstroom dan op z’n hoogtepunt is en de boom meer bloedt.

Hoe snoeien?

Het snoeien van een boom hangt af van het type boom en de groeivorm ervan. Meestal is het echter beter om te veel takken dan te weinig te snoeien. Dit zorgt namelijk voor meer licht en lucht tussen de takken en daarmee gezondere groei.

– Begin altijd met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Deze geven namelijk geen voeding en leveren dus geen bijdrage aan de groei van de boom.
– Vervolgens kun je de takken die kruisen of die elkaar raken snoeien. Hierdoor voorkom je dat ze tegen elkaar schuren en elkaar beschadigen.
– Snoei nooit meer dan een derde van de takken.
– Zorg er altijd voor dat je de takken op de juiste plek snoeit. Dit is net iets boven de plek waar de tak aan de stam vastzit. Snoei nooit te dicht bij de stam.

Veiligheid

Het snoeien van een boom kan gevaarlijk zijn. Je moet er altijd voor zorgen dat je veilig te werk gaat. Gebruik bijvoorbeeld een ladder die je stevig vastzet. Draag daarnaast altijd veiligheidsschoenen en handschoenen en zorg ervoor dat de zaag scherp is.

Onderhoud

Om de gezonde groei van de boom te stimuleren is het belangrijk om regelmatig te snoeien en te onderhouden. We raden aan om eens in de drie jaar een grotere snoeibeurt uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om de boom regelmatig te inspecteren op ziekten en plagen.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn boom ook in de zomer snoeien?

Ja, dat kan in principe wel, maar we raden het niet aan. In de zomer is de sapstroom van de boom namelijk hoog en kan hij meer bloeden.

2. Kan ik een tak ook helemaal van de boom afzagen?

Nee, dit raden we niet aan. De boom kan hierdoor grote wonden krijgen en dit vergroot de kans op infecties of ziektes.

3. Hoe weet ik welke takken beschadigd zijn?

Beschadigde takken zijn vaak dood of hebben scheuren, breuken of een verkleurde schors.

4. Hoe kan ik zien of mijn boom ziek is?

Een zieke boom heeft vaak verkleurde bladeren, dood hout of schimmel op de stam.

5. Moet ik ook takken snoeien die gezond lijken?

Ja, soms is het nodig om ook gezonde takken te snoeien om de vorm en gezonde groei van de boom te stimuleren.

Conclusie

Door je boom regelmatig te snoeien, stimuleer je de gezonde groei ervan en voorkom je ziektes en plagen. Het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen en aandacht te besteden aan veiligheid en onderhoud. Door bovenstaande tips en tricks te volgen, zorg je ervoor dat jouw bomen er mooi bij staan en gezonde groei vertonen.


Geplaatst

in

door

Tags: