Boomzwammen bestrijden

Als je een boom in je tuin hebt staan, kun je merken dat er soms een soort paddestoelachtige groeisels aan de stam of takken groeien. Deze zwammen worden boomzwammen genoemd en als je er niet op tijd iets aan doet, kunnen ze de boom aantasten en zelfs doen afsterven. In deze blog leggen we uit hoe je boomzwammen kunt bestrijden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat boomzwammen een teken zijn van verzwakte bomen en dat ze zich voornamelijk voeden met dood hout. Het is daarom belangrijk om de bomen te versterken en dode takken tijdig weg te snoeien. Toch kan het voorkomen dat er boomzwammen ontstaan. In dat geval kun je het volgende doen:

1. Verwijder de zwammen handmatig

Als de boomzwammen nog niet zo groot zijn, kun je ze gemakkelijk met de hand weghalen. Trek ze voorzichtig van de boom af en gooi ze weg. Let wel op dat je ze niet breekt of laat vallen, omdat de sporen dan elders weer kunnen groeien.

2. Maak gebruik van speciale middelen

Voor het bestrijden van boomzwammen zijn er diverse middelen op de markt verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een biologisch bestrijdingsmiddel dat de zwam van binnenuit verzwakt. Er zijn ook middelen op de markt die rechtstreeks op de zwammen worden gespoten en een schimmelwerende werking hebben.

3. Schakel een expert in

Als de boomzwammen zich al te veel hebben verspreid of als de boom ernstig is aangetast, kun je het beste de hulp van een expert inschakelen. Een boomverzorger of tuinman kan je helpen bij het beoordelen van de situatie en het nemen van de juist stappen.

Als je boomzwammen wilt voorkomen, kun je het beste zorgen voor een gezonde boom. Zorg voor voldoende water, voedingsstoffen en snoei regelmatig dode takken weg. Zo voorkom je dat zwammen de kans krijgen om zich te nestelen.

Veelgestelde vragen:

1. Zijn alle boomzwammen schadelijk?

Niet alle boomzwammen zijn schadelijk. Sommige zwammen leven van dood hout en zorgen juist voor een natuurlijk verteringsproces.

2. Kan ik boomzwammen zelf bestrijden?

Dat ligt aan de situatie. Als de zwammen nog klein zijn, kun je ze gemakkelijk zelf verwijderen. Bij grote verspreiding is het verstandig om een expert in te schakelen.

3. Hoe kan ik voorkomen dat er boomzwammen ontstaan?

Door te zorgen voor een gezonde boom en regelmatig dode takken weg te snoeien, kun je de kans op boomzwammen verkleinen.


Geplaatst

in

door

Tags: