Brandnetels bestrijden

Het bestrijden van brandnetels: zo pak je het aan

De lente is in volle gang en dat betekent dat de natuur tot bloei komt. Helaas zijn niet alle bloemen even gewenst. Brandnetels bijvoorbeeld. Deze planten zijn berucht om hun prikkende bladeren en kunnen flinke irritatie veroorzaken bij mens en dier. Gelukkig zijn er manieren om brandnetels te bestrijden, zodat je weer zonder zorgen kunt genieten van je tuin. In deze blog lees je hoe je dit stap voor stap aanpakt.

Stap 1: bescherm jezelf
Het bestrijden van brandnetels is niet zonder risico. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed beschermt. Trek stevige handschoenen aan en draag bij voorkeur lange mouwen en een lange broek. Zo voorkom je dat de brandharen van de plant op je huid terechtkomen.

Stap 2: maai de brandnetels
Als de brandnetels nog niet te hoog zijn, kun je ze gewoon maaien. Doe dit bij voorkeur bij vochtig weer, zodat de planten minder snel uitdrogen en minder snel brandharen verspreiden. Vergeet niet om de maaisel zorgvuldig op te ruimen, want ook dit kan vol zitten met brandharen.

Stap 3: gebruik een onkruidbestrijdingsmiddel
Als de brandnetels te hoog zijn om te maaien of als je er simpelweg geen zin in hebt, kun je een onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken. Kies bij voorkeur voor een middel op basis van azijn of zout, want dit is minder schadelijk voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen. Spuit het middel op de brandnetels volgens de instructies op de verpakking en voorkom dat het middel op andere planten terechtkomt. Let op: een onkruidbestrijdingsmiddel doodt niet alleen de brandnetels, maar kan ook andere planten beschadigen. Gebruik het middel daarom alleen waar het echt nodig is.

Stap 4: bedek de grond
Brandnetels groeien graag op vochtige, voedselrijke grond. Door de grond te bedekken met bijvoorbeeld houtsnippers of antiworteldoek, voorkom je dat er nog nieuwe brandnetels gaan groeien. Ook voorkom je hiermee dat andere ongewenste planten gaan groeien.

Veelgestelde vragen:

Hoe snel werkt een onkruidbestrijdingsmiddel?
Dit hangt af van het middel dat je gebruikt. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking. Sommige middelen werken binnen een paar uur, terwijl andere middelen enkele dagen nodig hebben.

Is het veilig om brandnetels te verbranden?
Nee, dit is absoluut af te raden. Bij verbranding kunnen de brandharen namelijk vrijkomen en zo in de lucht terechtkomen. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen.

Kun je brandnetels beter handmatig verwijderen of met een machine?
Dit hangt af van de grootte van het perceel en de hoogte van de brandnetels. Voor kleine tuinen kun je het beste handmatig te werk gaan, terwijl voor grote terreinen een machine zoals een bosmaaier of een maaimachine handig kan zijn.

Conclusie
Brandnetels bestrijden is geen pretje, maar gelukkig kun je het wel op verschillende manieren aanpakken. Door jezelf goed te beschermen, de brandnetels te maaien of een onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken en de grond te bedekken, kun je de planten de baas blijven. Twijfel je nog over de beste aanpak? Vraag dan advies aan een professional, zoals een hovenier. Zo ben je verzekerd van een nette én veilige tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: