Buddleja stekken

Het stekken van een buddleja is een leuke en effectieve manier om deze struik te vermeerderen. Een buddleja, ook wel vlinderstruik genoemd, is een populaire plant vanwege de mooie bloemen en de aantrekkingskracht op vlinders. In dit blog vertel ik je alles over het stekken van een buddleja: welke soorten geschikt zijn, welke methoden het beste werken en hoe je de stekken het beste kunt verzorgen.

Stappenplan voor het stekken van buddleja

Stap 1: Kies de juiste takken uit
Om te beginnen met het stekken van een buddleja, moet je de juiste takken uitkiezen. Zoek takken uit die lekker jong zijn (nog niet verhout) en uit de onderkant van de plant komen. Deze takken hebben namelijk meer groeikracht en zullen daardoor makkelijker wortelen.

Stap 2: Knip de takken af
Nu ga je de takken afknippen. Zorg dat je ongeveer 10-15 cm pakt en snijd schuin af met een snoeischaar. Gebruik ook een good kwaliteit snoeischaar, om beschadigingen te voorkomen.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren
Nu verwijder je de onderste bladeren van de afgeknipte takjes. Laat ongeveer twee bovenste bladeren zitten, zodat de takjes nog wel voldoende energie op kunnen nemen en blijven groeien.

Stap 4: Maak het stekje klaar
Maak het stekje nu klaar om in de grond te steken. Dip de afgehakte kant van het takje in een wortelstimulator, zodat de wortelgroei een boost krijgt. Sterker nog, je kunt het takje ook in water met wortelstimulator dompelen voor een paar uur voordat je de stekken gaat planten.

Stap 5: Vrij regelmatig water geven
Plaats de takjes in een pot met goede potgrond en geef vervolgens een klein beetje water. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Vooral in het begin zul je vrij regelmatig water moeten geven. In het begin raden wij je ook aan om de pot af te dekken met plasticfolie, zodat er een soort vochtdichte kas ontstaat.

Stap 6: Kies het juiste moment uit
Wanneer de stekjes wortels beginnen te vormen en er nieuwe blaadjes groeien, weet je dat de stekjes goed zijn aangeslagen. Dit duurt meestal zo’n 2 tot 4 weken. Nu kun je de buddleja stekjes in de volle grond planten en weten we zeker dat de stekjes boven de grond kunnen blijven groeien.

Welke buddleja’s kun je het beste stekken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle buddleja’s even geschikt zijn om te stekken. Buddleja davidii, of in het Nederlands gewone vlinderstruik, is een van de meest gebruikte soorten voor het stekken. Deze soort groeit snel en is makkelijk te stekken. Andere geschikte buddleja’s om te stekken zijn onder andere Buddleja colvilei, Buddleja auriculata en Buddleja globosa.

Welke methoden werken het beste?

Een veelgebruikte methode voor het stekken van een buddleja is de zogenaamde zomerstek. Dit is het proces wat ik in het stappenplan vermeld heb. Andere methoden zijn winterstekken en afleggen. Winterstekken worden in het najaar gedaan met verhoute takken. Bij het afleggen buig je een tak naar beneden en bedek je het met grond, waarna er wortels ontstaan. Echter is dit proces het langste en het onzekerst, daarom raden wij aan om de zomerstekmethode te gebruiken.

Tips voor het verzorgen van de stekjes

Zodra de stekjes in de volle grond zijn geplant, moet je ze goed blijven verzorgen. Hieronder enkele tips:
– Geef regelmatig water, vooral in het begin hebben ze meer nodig.
– Geef de stekjes ook wat bemesting, zodat de plantjes voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.
– Zorg dat de grond goed los is, zodat de stekjes makkelijk kunnen inwortelen.
– Voorkom dat de plantjes last hebben van onkruid, waardoor de buddleja stekken kunnen overschaduwen.

Veelgestelde vragen

Q: Hoe lang duurt het voordat ik de stekjes kan planten in de volle grond?
A: Meestal duurt het zo’n 2 tot 4 weken voordat de stekjes genoeg wortels hebben om in de volle grond te planten.

Q: Wat is de beste tijd om een buddleja te stekken?
A: Het stekken van een buddleja kun je het beste doen in de zomer, wanneer de plant op zijn sterkst is.

Q: Waar moet ik op letten bij het stekken van een buddleja?
A: Kies de juiste takken uit, verwijder de bladeren, dip het takje in wortelstimulator, plant de stekjes dan in goede potgrond, geef voldoende water en zet het potje op een plek die niet volop in het zonlicht staat.

Q: Is het stekken van een buddleja moeilijk?
A: Nee, het stekken van een buddleja is vrij makkelijk. Er zijn verschillende methoden, maar de zomerstek is een eenvoudige en effectieve methode voor het vermeerderen van deze mooie plant.

Conclusie

Het stekken van een buddleja is een leuke en eenvoudige manier om deze mooie plant te vermeerderen. Kies de juiste takken uit, verwijder de bladeren, dip het takje in een wortelstimulator en plant de stekjes in goede potgrond. Verzorg de plantjes goed door voldoende water en bemesting te geven en zet ze op een plek waar ze niet volop in de zon staan. Met deze tips kun je binnen no-time genieten van je eigen buddleja.


Geplaatst

in

door

Tags: