Buxusmot bestrijden

De buxusmot, een gevreesde plaag voor elke tuinliefhebber, kan voor heel wat frustratie en hoofdbrekens zorgen. Deze exotische vlinder legt haar eitjes op en rondom de buxusplanten, waarna de rupsen zich tegoed doen aan het bladgroen en vaak grote delen kaalvreten. Dit kan dan weer leiden tot verzwakte planten en uiteindelijk zelfs tot het afsterven van volledige hagen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden. In deze blog leer je er alles over.

Allereerst is het belangrijk om de schade tijdig op te merken. Het eerste wat je zal merken zijn spinsels rond de buxusplanten. Deze dienen als schuilplaats voor de rupsen. Vaak zijn deze spinsels moeilijk te zien, dus inspecteer je planten regelmatig van dichtbij. Als je toch rupsen ontdekt, begin dan meteen met de bestrijding.

Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje:

1. Handmatige bestrijding
Als je slechts enkele rupsen hebt, kan je deze met de hand wegnemen. Draag hierbij wel handschoenen, want de rupsen scheiden een irriterend sap af. Knip ook de aangetaste bladeren weg om de plaag te isoleren.

2. Verstikken
Je kan de rupsen ook verstikken door de buxus tijdelijk af te dekken met een speciaal vliesdoek. Dit is een fijnmazig doek dat licht en lucht doorlaat, maar de vlinders en rupsen weert.

3. Biologische bestrijding
Er zijn verschillende nuttige insecten die je kan inzetten voor de bestrijding van de buxusmot. Zo kan je bijvoorbeeld sluipwespen of roofmijten aantrekken die zich voeden met de rupsen. Ook nematoden, microscopisch kleine wormpjes die de larven van de buxusmot aantasten, zijn een optie.

4. Chemische bestrijding
Als al het voorgaande niet werkt, kan je overgaan op chemische bestrijdingsmiddelen. Let hierbij wel op dat je enkel middelen gebruikt die specifiek gericht zijn op de buxusmot en volg de gebruiksaanwijzing goed op.

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk om je buxusplanten gezond te houden. Geef ze voldoende water en meststoffen en snoei ze regelmatig om zo een sterke en vitale plant te creëren.

Veelgestelde vragen:
Wat is de levenscyclus van de buxusmot?
De levenscyclus van de buxusmot duurt ongeveer één maand. De vlinders leggen hun eitjes in groepjes op de onderkant van het blad. Na ongeveer een week komen de larven uit de eitjes en beginnen ze zich te voeden met het blad. Na een week of vier verpoppen ze zich en na nog eens één à twee weken komen de vlinders uit de pop.

Kunnen alle soorten buxus aangetast worden door de buxusmot?
Ja, alle soorten buxus zijn vatbaar voor de buxusmot. Het is wel zo dat sommige soorten, zoals de Japanse buxus, minder snel aangetast worden dan andere soorten.

Is de buxusmot een seizoensgebonden plaag?
Ja, de buxusmot is vooral actief in de periode van april tot september. Dit is de periode waarin de vlinders hun eitjes leggen en de rupsen actief zijn.


Geplaatst

in

door

Tags: