Buxusrups bestrijden

Buxusrupsen kunnen behoorlijke schade aanrichten aan je buxusplanten. De rupsen eten namelijk de bladeren van de buxus op, waardoor je plant er kaal en verdroogd uit komt te zien. Het is dan ook belangrijk om deze plaag zo snel mogelijk te bestrijden. Maar hoe doe je dat? In deze blog geef ik je een stap-voor-stap handleiding voor het bestrijden van de buxusrups.

Stap 1: Herken de buxusrups

Voordat je aan de slag kunt gaan met bestrijden, is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met een buxusrups. De rups heeft een opvallend groenbruin gestreept lijf en een zwarte kop. Daarnaast kun je de rups herkennen aan de vraatschade aan de bladeren van je buxus.

Stap 2: Verwijder de rupsen handmatig

Als je slechts enkele buxusrupsen hebt gespot, kun je ze het beste handmatig verwijderen. Dit doe je door de rupsen van de bladeren af te plukken en in een emmer met water en zeep te gooien. Zo voorkom je dat de rupsen zich verspreiden naar andere buxusplanten.

Stap 3: Maak gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen

Als er sprake is van een serieuze plaag, kun je het beste gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld Bacillus thuringiensis, een natuurlijk bacteriepreparaat dat de buxusrupsen doodt. Het middel is veilig voor mens, dier en het milieu, en kan eenvoudig worden toegepast volgens de instructies op de verpakking.

Stap 4: Houd je buxus gezond

Het voorkomen van buxusrupsen is uiteraard beter dan het bestrijden ervan. Om je buxus gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien en de plant te voorzien van voldoende water en voedingsstoffen. Ook het verwijderen van gevallen bladeren en dood hout kan helpen bij het voorkomen van plagen.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik buxusrupsen bestrijden met chemische middelen?

Ja, er zijn chemische middelen beschikbaar voor de bestrijding van buxusrupsen. Echter, deze middelen zijn vaak schadelijk voor het milieu en kunnen ook andere nuttige insecten doden. Daarom raden wij het gebruik van biologische middelen aan.

2. Hoe vaak moet ik mijn buxus behandelen tegen buxusrupsen?

Dit hangt af van de ernst van de plaag en het middel dat je gebruikt. Lees altijd de instructies op de verpakking en houd je aan de aanbevolen dosering en frequentie.

3. Kan ik buxusrupsen voorkomen?

Ja, je kunt buxusrupsen voorkomen door je buxus gezond te houden en regelmatig te snoeien. Ook het verwijderen van gevallen bladeren en dood hout kan helpen bij het voorkomen van plagen. Daarnaast kun je gebruik maken van preventieve middelen, zoals aaltjes of speciale plantversterkende middelen. Raadpleeg hiervoor een tuinexpert.


Geplaatst

in

door

Tags: