Onlangs heb ik zelf een cactus gestekt en met succes! Het is een leuke hobby en het is vaak ook nog eens goed voor de gezondheid van de oorspronkelijke cactus. In deze blog zal ik het proces van het stekken van een cactus stap voor stap beschrijven. Ook zal ik tips geven over welke cactussen het beste gestekt kunnen worden, welke methoden het meest effectief zijn en hoe je stekken het beste kunt verzorgen.
Welke cactussen kun je het beste stekken?
Je kunt bijna alle soorten cactussen stekken, maar sommige soorten zijn meer geschikt dan andere. Het beste kun je ervoor zorgen dat de stekjes minimaal 5 cm lang zijn. De volgende cactussen zijn goed geschikt voor het stekken:
– Opuntia
– Epiphyllum
– Echinopsis
– Gymnocalycium
Deze soorten hebben de neiging om snel wortel te schieten en te groeien vanaf een stekje.
Hoe kun je een cactus stekken?
Het stekken van een cactus is eenvoudig en je kunt dit op verschillende manieren doen. De volgende methoden zijn het meest effectief:
1. Stekken met knipselschotel
Deze methode werkt het beste voor grote, platte cactussen zoals een Opuntia. Knip een stuk af van de cactus met een schone, scherpe snoeischaar. Plaats het stuk op een schone en droge plek en laat het een paar weken rusten totdat de wond volledig is opgedroogd en opgehoopt. Plaats vervolgens het stuk op een schotel met een laag vochtige cactusaarde en zet de schotel op een warme, lichte plaats. Geef de plant af en toe water, maar niet te veel.
2. Stekken door afbreken
Deze methode werkt goed voor Epiphyllum en Echinopsis. Breek voorzichtig een stuk af van de cactus. Laat het stuk een paar dagen drogen totdat de wond is opgedroogd en vouw vervolgens de onderkant van het stuk omhoog. Plaats het stuk in een pot met cactusaarde en geef het af en toe water, maar niet te veel.
3. Stekken door stengellengten
Deze methode werkt goed voor Gymnocalycium. Snijd een stuk van de stengel af en laat het een paar dagen drogen totdat de wond is opgedroogd. Plaats het stuk op een schotel met een laag vochtige cactusaarde en zet de schotel op een warme, lichte plaats. Geef af en toe water, maar niet te veel.
Tips voor het verzorgen van cactusstekken
– Geef de stekjes alleen water als de grond droog is.
– Zet de stekjes op een lichte, warme plek, maar vermijd direct zonlicht.
– Pot het stekje over in een grotere pot nadat het geworteld is.
– Geef voldoende luchtvochtigheid om het wortelen te bevorderen.
Veelgestelde vragen
1. Hoe lang duurt het voordat mijn cactus gaat bloeien?
Dit hangt af van het soort cactus dat je hebt gestekt, maar het kan soms jaren duren voordat een cactus bloeit.
2. Moet ik mijn cactus direct na het stekken water geven?
Nee, het is raadzaam om te wachten tot de wonden zijn opgedroogd voordat je water geeft aan het stekje.
3. Waar moet ik mijn cactusstekken plaatsen?
Plaats de cactusstekken op een warme en lichte, maar niet te zonnige, plek. Vermijd tocht om te voorkomen dat de stekken uitdrogen.
Het stekken van een cactus is een leuke en ontspannende hobby die ook nog eens goed kan zijn voor de oorspronkelijke cactus. Gebruik de bovenstaande tips en methoden voor het stekken van cactussen en je zult binnen de kortste keren gezonde en prachtige een nieuwe planten hebben!