Chlorophytum stekken

De chlorophytum, ook wel ‘spider plant’ genoemd, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn lange, sierlijke bladeren en witte bloemen. Het mooie aan deze plant is dat hij gemakkelijk te stekken is, zelfs voor beginners. Maar hoe gaat dit in zijn werk en welke methoden zijn het meest effectief?

Chlorophytum stekken

Allereerst is het belangrijk om te weten welke chlorophytum het beste gestekt kan worden. De meest geschikte soort is de Chlorophytum comosum, oftewel de ‘spider plant’. Deze plant heeft lange, uitlopende stengels met kleine uitlopers waaruit je gemakkelijk nieuwe planten kunt stekken.

Stap 1: Zoek een gezonde moederplant met lange stengels en gezonde uitlopers.

Stap 2: Zoek naar kleine uitlopers (pups) aan de moederplant. Zodra deze uitlopers ongeveer 7-10 cm lang zijn, kunnen ze worden gestekt.

Stap 3: Pak een scherp mes of schaar en snijd de uitloper zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Zorg ervoor dat de uitloper minimaal 3-4 bladeren heeft om goed te kunnen groeien.

Stap 4: Vul een klein potje met potgrond. Maak een gat in de grond en plaats de uitloper voorzichtig in het gat. Bedek de grond rondom de stek en druk zachtjes aan.

Stap 5: Plaats de stek op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef de stek regelmatig water en houd de grond vochtig.

Alternatieve methoden

Er zijn nog twee andere methoden om een chlorophytum te stekken, namelijk door middel van stengelstekken en bladstekken. Deze zijn echter minder effectief dan het stekken van uitlopers.

Om stengelstekken te maken, snijd je een gezonde stengel van de moederplant af en verwijder je alle bladeren, behalve de bovenste. Plaats de stengel in vochtige potgrond en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Bij bladstekken maak je een kleine inkeping aan de onderkant van een gezond blad van de moederplant en plaats je deze in vochtige potgrond. Zet hem op dezelfde manier op een lichte plek.

Het verzorgen van de stekken

Zodra de stekken zijn geplant, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Houd de grond vochtig en zet de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Na ongeveer 6-8 weken zullen de stekken wortels hebben gevormd en kun je ze verpotten in een grotere pot met verse potgrond. Blijf de planten regelmatig water geven en geef ze af en toe wat plantenvoeding.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn gestekte chlorophytum water geven?
Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond niet uitdrogen tussen de gietbeurten.

2. Kan ik mijn chlorophytum buiten zetten?
Ja, dat kan. De plant kan zowel binnen als buiten staan, maar bescherm hem tegen direct zonlicht en vorst.

3. Hoe vaak moet ik mijn chlorophytum verpotten?
Verpot de plant om de 2-3 jaar. Gebruik verse potgrond en een iets grotere pot dan de vorige.

4. Hoe kan ik mijn chlorophytum gezond houden?
Geef de plant regelmatig water en plantenvoeding, vermijd direct zonlicht en zet hem op een lichte plek. Verwijder dode bladeren en bloemen regelmatig.

Het stekken van een chlorophytum is een gemakkelijke en leuke manier om je plantenverzameling uit te breiden. Door de plant goed te verzorgen, kun je jarenlang genieten van deze sierlijke kamerplant.


Geplaatst

in

door

Tags: