Citroenverbena stekken

Citroenverbena is een heerlijk geurende plant die niet alleen een mooie aanvulling is op je tuin, maar ook goed te gebruiken is in de keuken. Het is dus niet zo vreemd dat je deze plant wellicht wilt vermeerderen door middel van het stekken van een citroenverbena. In deze blog geef ik je een uitgebreide handleiding voor het stekken van een citroenverbena, inclusief tips voor de verzorging van je stekjes!

Stap 1: Kies de juiste citroenverbena

Niet alle citroenverbena planten zijn geschikt om te stekken. Kies daarom een gezonde plant uit om te stekken. Zoek een plant die er groen en stevig uitziet, zonder beschadigingen of tekenen van ziekte. Kies bovendien een jonge scheut die nog niet is verhout, maar ook nog niet te jong is.

Stap 2: Snijd de stekken af

Gebruik een scherp mesje of een schaar om de stekken af te snijden. Zorg ervoor dat de stek ongeveer 10 centimeter lang is en dat er minstens twee bladeren aan de stengel zitten. Verwijder de onderste bladeren van de stek, zodat je daar straks de stek in de grond kunt zetten.

Stap 3: Behandelen van de stekken

Sommige mensen dippen de stekken in water of wortelhormoon om de wortelgroei te stimuleren. Dit is echter niet noodzakelijk voor het stekken van een citroenverbena. Het stekken van deze plant is van nature al heel makkelijk. Het is voldoende om de stekken even af te spoelen onder de kraan.

Stap 4: Potgrond voorbereiden

Voor het stekken van een citroenverbena is het belangrijk om de juiste potgrond te gebruiken. Gebruik potgrond met een hoog organisch gehalte en meng dit met wat zand om het iets luchtiger te maken. Maak hiermee kleine potjes of zaaitrays gevuld met deze grond.

Stap 5: Potjes vullen met de stekken

Graaf een klein gaatje in de potgrond waar je de stek in kunt plaatsen. Zet de stek daarbij enkel in de grond tot onder de onderste bladeren en druk hem lichtjes aan.

Stap 6: Verzorging van de stekken

Het is belangrijk om de stekken de juiste verzorging te geven. Plaats de stekjes op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef ze regelmatig water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Na een tijdje zullen er wortels te zien zijn. Dan kan je ze overplanten in grotere potjes of in de grond in de tuin.

Veelgestelde vragen over het stekken van een citroenverbena

Q: Hoe groot moeten de potjes zijn voor het stekken van een citroenverbena?
A: Voor het stekken van een citroenverbena kunnen kleine potjes worden gebruikt. Zorg er wel voor dat er voldoende drainagegaten in de potjes zitten.

Q: Wanneer is de beste tijd om een citroenverbena te stekken?
A: Het beste moment om een citroenverbena te stekken is in de lente tot de vroege zomer.

Q: Moet ik de stekken afdekken met plastic?
A: Het afdekken van de stekken met plastic is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de luchtvochtigheid hoog te houden en de stekken te beschermen tegen uitdroging.

Q: Hoe snel groeien citroenverbena stekken?
A: De groeisnelheid van citroenverbena stekken varieert afhankelijk van de omstandigheden, maar in het algemeen moeten de eerste wortels na ongeveer 2-3 weken zichtbaar zijn.

Het stekken van een citroenverbena is relatief eenvoudig en geeft je de mogelijkheid om deze heerlijke geurende plant te vermeerderen. Volg de bovenstaande stappen en geef je stekken de juiste verzorging en voor je het weet kan je genieten van heerlijke verse citroenverbena uit eigen tuin of keuken.


Geplaatst

in

door

Tags: