Coloradokever bestrijden

De Coloradokever is een gevreesd beestje onder tuiniers en boeren. Deze kleine kever kan namelijk grote schade toebrengen aan gewassen, met name aardappels. Daarom is het belangrijk om de Coloradokever tijdig te bestrijden. Maar hoe doe je dat op een effectieve en milieuvriendelijke manier? In deze blog lees je alles over het bestrijden van de Coloradokever.

Stap 1: Herken de Coloradokever

De eerste stap in het bestrijden van de Coloradokever is om hem te herkennen. De kever is ongeveer 1,5 cm lang en heeft een felgele kleur met zwarte strepen op zijn rug. Daarnaast hebben de kevers een donkerbruine kop en zijn hun poten oranjegeel van kleur. Als je aardappelplanten in je tuin of op je land hebt, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op de aanwezigheid van de kevers.

Stap 2: Pluk de kevers en eitjes weg

Als je merkt dat er Coloradokevers op je aardappelplanten zitten, is het belangrijk om ze direct te verwijderen. Je kan dit doen door de kevers met de hand van de plant te plukken en in een emmer met water te laten zakken. Hierdoor zullen ze verzinken en verdrinken. Ook is het belangrijk om de eitjes van de kevers te verwijderen. Deze zijn geeloranje en hebben ongeveer dezelfde grootte als een potloodstift. Verwijder ze voorzichtig, om te voorkomen dat je de plant beschadigt.

Stap 3: Gebruik natuurlijke vijanden

Om de Coloradokever te bestrijden kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden, zoals de larven van roofkevers en lieveheersbeestjes. Deze insecten eten de eitjes en larven van de Coloradokever op. Door deze natuurlijke bestrijdingsmethode toe te passen, voorkom je dat je schadelijke pesticiden hoeft te gebruiken.

Stap 4: Gebruik insecticiden als laatste redmiddel

Als de bovengenoemde stappen niet voldoende zijn om de Coloradokever te bestrijden, kan je ervoor kiezen om insecticiden te gebruiken. Echter, dit is niet zonder gevolgen. Insecticiden zijn schadelijk voor het milieu en kunnen ook andere insecten doden dan alleen de Coloradokever. Gebruik insecticiden daarom alleen als laatste redmiddel.

Veelgestelde vragen:

– Hoe vaak moet ik mijn aardappelplanten controleren op de aanwezigheid van de Coloradokever?
Je kunt het beste je aardappelplanten dagelijks controleren op de aanwezigheid van de Coloradokever, vooral in de zomermaanden.

– Zijn er bepaalde planten om te vermijden als ik de Coloradokever wil vermijden?
De Coloradokever heeft een voorkeur voor aardappelplanten, maar kan ook op andere planten voorkomen zoals tomaten en paprika’s.

– Wat zijn natuurlijke vijanden van de Coloradokever?
Natuurlijke vijanden van de Coloradokever zijn onder andere de larven van roofkevers en lieveheersbeestjes.

– Kan ik de Coloradokever permanent uit mijn tuin verwijderen?
Helaas is het niet mogelijk om de Coloradokever permanent uit je tuin te verwijderen. Het beste wat je kunt doen is regelmatig controleren op de aanwezigheid van het beestje en deze zo snel mogelijk verwijderen.


Geplaatst

in

door

Tags: