Conifeer stekken

Het stekken van een conifeer lijkt misschien een ingewikkelde klus, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Stekken is een handige manier om snel nieuwe planten te kweken. Het is ook een goede manier om een conifeer te verjongen of te herstellen van ziekte. In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je het beste te werk kunt gaan bij het stekken van een conifeer.

Welke conifeer kun je het beste stekken?

Je kunt bijna alle soorten coniferen stekken, maar sommige zijn wat makkelijker dan anderen. De beste coniferen om te stekken zijn de Taxus, Thuja, Juniperus en Chamaecyparis.

Welke methoden zijn het meest effectief?

Er zijn verschillende manieren om coniferen te stekken, maar de meest gebruikte methoden zijn de winterstek en de zomerstek. De winterstek is de meest gebruikte methode. Bij deze methode maak je de stekken in de winter, voordat de plant weer begint te groeien. De zomerstek wordt meestal gemaakt in de late zomer, tijdens de groeiperiode van de plant.

Stap voor stap stekken van een conifeer

Benodigdheden:
– Scherp mes of snoeischaar
– Wondpasta
– Ronde stekpot of kweekbak
– Potgrond
– Stekpoeder
– Water

Stap 1: Selecteer een gezonde moederplant. Kies takken die niet te dun en niet te dik zijn. Het beste is om een tak te kiezen die nog niet helemaal verhout is, maar ook niet meer helemaal groen.

Stap 2: Maak de tak die je wilt stekken los van de moederplant. Gebruik een scherp mes of snoeischaar en zorg ervoor dat de tak niet beschadigt. Breng vervolgens wondpasta aan op de plek waar de tak is afgesneden.

Stap 3: Verwijder de onderste paar naalden van de tak. Laat ongeveer tien centimeter naalden aan de top van de tak zitten.

Stap 4: Breng stekpoeder aan op de plek waar de naalden zijn verwijderd. Dit bevordert de beworteling.

Stap 5: Vul een rond stekpotje of een kweekbak met potgrond. Maak met een stokje een gaatje in de potgrond en stop de conifeerstek er voorzichtig in.

Stap 6: Geef de stek water en zet het op een lichte, maar niet te zonnige plek. Bewaar de stek op een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Stap 7: Het duurt gemiddeld zes tot acht weken voordat er wortels aan de stek komen. Als de stek wortels heeft, kun je hem overpotten naar een grotere pot.

Tips voor het verzorgen van de stekken

– Zorg voor voldoende vocht, maar voorkom dat de potgrond te nat wordt.
– Houd de stek uit de volle zon, maar zorg ervoor dat de plant wel voldoende licht krijgt.
– Maak de stekken regelmatig schoon met een vochtige doek, om te voorkomen dat er schimmels ontstaan.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is de beste tijd om coniferen te stekken?
Antwoord: De winterstek wordt meestal gemaakt in de winter, voordat de plant weer begint te groeien. De zomerstek wordt meestal gemaakt in de late zomer, tijdens de groeiperiode van de plant.

2. Hoe groot moet een conifeerstek zijn?
Antwoord: Een stek moet ongeveer tien centimeter lang zijn en nog niet helemaal verhout, maar ook niet meer helemaal groen.

3. Hoe kan ik zien of een conifeerstek wortels heeft gekregen?
Antwoord: Door voorzichtig aan de stek te trekken voel je of er wortels aan zitten. Als de stek niet loslaat, heeft hij wortels gekregen.

4. Moet ik de stekken bemesten?
Antwoord: Het is aan te raden om de stekken niet te bemesten totdat ze zijn overgepot naar een grotere pot.

5. Moet ik de stekken afdekken?
Antwoord: Meestal is het niet nodig om de stekken af te dekken. Let er wel op dat de stekken niet uitdrogen.


Geplaatst

in

door

Tags: