Dahlia stekken

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die in vele kleuren en vormen verkrijgbaar zijn. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen graag hun eigen dahlia’s willen kweken. Dit kun je doen door middel van zaaien of stekken. In deze blog gaan we dieper in op het proces van het stekken van een dahlia.

Stap voor stap het stekken van een dahlia

Een dahlia stekken kan gedaan worden door de wortelstok of scheuten van de moeder plant te gebruiken. Het stekken van de wortelstok is de meest effectieve methode. Dit doe je door in het najaar de wortelstok uit de grond te halen en deze in stukken te snijden. Zorg ervoor dat elke stuk ongeveer 2-3 knoppen heeft. Laat de wortelstukken daarna 24 uur drogen op een koele en droge plek.

Maak vervolgens een plantgat in de grond waar de stek geplant kan worden en plaats de wortelstuk met één knop net onder het oppervlak van de grond. Gebruik hiervoor een potje om de stek te beschermen tegen de wind en zet deze op een beschutte plek. Na ongeveer 4 weken zal de stek gaan groeien en kun je deze uitplanten.

Wil je toch liever scheuten van de moederplant gebruiken? Dan kan dit in het voorjaar of de vroege zomer. Snij een gezonde scheut van de moederplant af en verwijder de onderste blaadjes. Plaats de scheut in een potje met vochtige potgrond en dek deze af met een plastic zak. Zet het potje op een warme en lichte plek en zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft. Na ongeveer 2-3 weken zal de stek gaan groeien en kun je deze uitplanten.

Welke dahlia’s zijn het beste geschikt om te stekken?

Niet alle dahlia’s zijn geschikt om te stekken. Vooral de kleinere bloemen zijn wat lastiger te stekken door gebrek aan knoppen op de wortelstok of scheuten. De grootbloemige dahlia’s zijn daarentegen wel geschikt om te stekken. Overleg daarom bij aanschaf van de moederplant welke soort goed te stekken is.

Verzorging van de stekken

Zodra de stekken geplant zijn, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Geef de stekken regelmatig water en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Als de stekken eenmaal zijn aangeslagen, kun je wat minder water geven. Daarnaast is het belangrijk om de stekken te bemesten met een goede organische meststof.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik de stekken beschermen tegen de zon?

Ja, vooral in de eerste paar weken na het planten is het belangrijk om de stekken tegen de felle zon te beschermen. Gebruik hiervoor een potje en plaats deze op een beschutte plek.

2. Moet ik de stekken snoeien?

Nee, het is niet nodig om de stekken te snoeien. De stek zal vanzelf gaan groeien en bloeien.

3. Kan ik de stekken binnen kweken?

Ja, het is mogelijk om de stekken binnen te kweken. Zorg er dan wel voor dat de plantjes voldoende licht en lucht krijgen.

Met deze tips en stappen kun je aan de slag met het stekken van je eigen dahlia’s. Het vergt misschien wat geduld en kennis, maar het is zeker de moeite waard om je eigen bloemen te kweken. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: