Dakplataan snoeien

Als eigenaar van een dakplataan weet je dat deze boomsoort een prachtige toevoeging is aan elke tuin. Het geven van een vorm aan deze boom kan echter lastig zijn. In dit artikel heb ik een aantal tips voor je samengesteld om je te helpen bij het snoeien van je dakplataan.

Waarom snoeien?

Voordat we ingaan op hoe je een dakplataan moet snoeien, is het belangrijk om te weten waarom. Snoeien zorgt er niet alleen voor dat de boom een esthetisch aantrekkelijke vorm krijgt, maar het is ook essentieel voor de gezondheid van de boom. Het snoeien van de boom helpt bij het voorkomen van ziektes en plagen.

De juiste tijd om te snoeien

Wanneer moet je je dakplataan snoeien? De beste tijd om een dakplataan te snoeien is afhankelijk van het doel van de snoei. Voor een lichte snoei kan dat het beste in de wintermaanden (december of januari) worden gedaan. Zo komen de nieuwe bladeren niet in directe zonlicht te staan en heeft de boom tijd om zich te herstellen van de snoei. Voor een zwaardere snoei kun je beter wachten tot de zomer, wanneer de groei minder actief is.

Het snoeiproces

Om ervoor te zorgen dat je dakplataan er op z’n best uitziet, zijn er een paar stappen die je moet volgen:

Stap 1: Verwijderen van dode takken

Controleer de boom op dode takken en verwijder deze meteen. Dode takken kunnen namelijk een broedplaats vormen voor ziektes of plagen.

Stap 2: Snoei de nieuwe groei

De nieuwe groei aan de buitenkant van de kroon moet worden gesnoeid. Door deze takken te verwijderen, creëer je een strakke en nette uitstraling voor de boom.

Stap 3: Knip het binnenste deel van de kroon

Het interieur van de kroon kan erg vol worden, waardoor er geen lucht meer door kan stromen. Knip dus ook zeker het binnenste deel van de kroon. Dit zorgt ervoor dat de takken beter kunnen groeien en gelijkmatiger in de zon kunnen worden geplaatst.

Stap 4: Snoei de takken op de juiste lengte

Om de beste vorm te bereiken, moet je de takken op de juiste lengte snoeien. Het is aan te raden om de hoogte van de boom te behouden, bijvoorbeeld door de takken op ongeveer 20 cm van de verschillende niveaus te snoeien.

Stap 5: Verwijder takken tegen het einde van het seizoen

Wanneer het seizoen ten einde loopt, verwijder dan takken die in de weg zitten. Dit houdt de vorm van de boom netjes en zorgt ervoor dat ongewenste takken niet terug zullen groeien.

Veelgestelde vragen over dakplataansnoei

1. Is het mogelijk om een dakplataan te veel te snoeien?

Ja, als je te veel snoeit, kan dit de gezondheid van de boom in gevaar brengen. Probeer de boom niet meer dan één keer per seizoen te snoeien en verwijder niet te veel takken in één keer.

2. Kan ik een dakplataan snoeien wanneer deze nog jong is?

Ja, het is aan te raden om een jonge dakplataan te snoeien om de juiste vorm te creëren.

3. Kan ik het hele jaar door snoeien?

Nee, het snoeien van een dakplataan heeft het meeste effect als het in de winter of de zomer gebeurt.

4. Hoe kan ik zorgen dat de vorm van de boom mooi blijft?

Regelmatig snoeien is de sleutel tot het behouden van een mooie vorm voor de boom.

5. Kan ik zelf snoeien of moet ik een professional inhuren?

Als je enige ervaring hebt met het snoeien van bomen dan kun je het prima zelf doen. Echter, als je onzeker bent over het proces of niet bekend bent met de juiste snoeitechnieken, kan het inhuren van een professional een betere keuze zijn.

Conclusie

Een dakplataan kan een prachtige toevoeging zijn aan je tuin, maar het is belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Door de boom goed te snoeien, zorg je niet alleen voor een mooie vorm, maar zorg je ook voor de gezondheid van de boom door ziektes en plagen te voorkomen. Volg de tips in dit artikel en je dakplataan zal er altijd op z’n best uitzien.


Geplaatst

in

door

Tags: