Dennenbladwesp bestrijden

De dennenbladwesp kan voor veel overlast zorgen en is een veelvoorkomend probleem in dennenbossen. De rupsen van de dennenbladwesp vreten de naalden van de dennenbomen op, waardoor deze kunnen afsterven. Het bestrijden van de dennenbladwesp is daarom van groot belang voor het behoud van de bomen. Maar hoe pak je dit probleem nu precies aan?

Stap 1: Identificeer de dennenbladwesp

Voordat je begint met bestrijden, is het belangrijk om eerst vast te stellen dat het daadwerkelijk om de dennenbladwesp gaat. De dennenbladwesp herken je aan de rupsen die ongeveer één centimeter lang zijn en een geelgroene kleur hebben. Ze hebben zwarte kopjes en zijn voorzien van witte stippen. De rupsen worden vaak tussen juni en september aangetroffen.

Stap 2: Snoei aangetaste takken weg

Als je de dennenbladwesp hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om eerst alle aangetaste takken weg te snoeien en deze zo snel mogelijk te verbranden of af te voeren. Zo voorkom je verdere verspreiding van de rupsen naar andere bomen. Snoei de takken wel in een periode waarin de vlinders van de dennenbladwesp niet actief zijn, anders loop je het risico dat de rupsen weer terugkeren.

Stap 3: Spuit met een natuurlijk bestrijdingsmiddel

Als de rupsen nog steeds aanwezig zijn op de dennenboom, kun je ervoor kiezen om een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken. Spray de bomen in met een biologisch bestrijdingsmiddel op basis van Bacillus Thuringiensis (BT). Dit gif is onschadelijk voor mens en dier, maar kan de rupsen wel doden. Gebruik het bestrijdingsmiddel bij voorkeur in de avond, wanneer de rupsen zich verzamelen op de toppen van de dennenbomen.

Stap 4: Herhaal de behandeling

De meeste middelen moeten meerdere keren worden toegepast voordat de volledige populatie is uitgeroeid. Herhaal de behandeling na een aantal weken om ervoor te zorgen dat ook de rupsen die nog niet uitgekomen waren worden bestreden.

Veelgestelde vragen:

1. Is de dennenbladwesp gevaarlijk voor mensen?

Nee, de dennenbladwesp is niet gevaarlijk voor mensen. De rupsen kunnen wel voor overlast zorgen aan de dennenbomen.

2. Kan ik de dennenbladwesp voorkomen?

Het voorkomen van de dennenbladwesp is lastig, maar het regelmatig inspecteren en snoeien van de bomen kan helpen bij het vroegtijdig opsporen en aanpakken van het probleem.

3. Zijn chemische bestrijdingsmiddelen veilig?

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor mens en dier en het milieu. Gebruik daarom bij voorkeur een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik beschermende kleding en handschoenen tijdens de behandeling.


Geplaatst

in

door

Tags: