Dennenprocessierups bestrijden

Het is weer zover… de lente is in volle gang en dat betekent dat ook de dennenprocessierups weer actief is. Deze rups kan voor nare gezondheidsproblemen zorgen bij mens en dier en daarom is het belangrijk om deze plaagdieren zo snel mogelijk te bestrijden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles over het bestrijden van de dennenprocessierups.

Stap 1: Herken de dennenprocessierups
Voordat je aan de slag gaat met bestrijden, is het belangrijk om te weten hoe de dennenprocessierups er precies uitziet. Deze rups heeft een grijsblauwe kleur en lange, witte haren op zijn rug. Bovendien heeft de rups een opvallende, zwarte kop en beweegt hij zich in processies voort over de stam en takken van de boom. Herken je de rups niet of ben je niet zeker van je zaak? Schakel dan een professional in.

Stap 2: Voer preventieve maatregelen uit
Voorkomen is beter dan genezen, dus voordat je gaat bestrijden is het slim om preventieve maatregelen uit te voeren. Denk hierbij aan het weghalen van nesten, door bijvoorbeeld de boom waarin de rupsen zich bevinden te laten bespuiten met een speciaal middel. Ook kun je kippen of vogelhuisjes in de buurt van de boom ophangen. Zij eten de rupsen namelijk graag op.

Stap 3: Schakel een professional in
Als de rupsen terugkomen of als je te maken hebt met een grote plaag, is het verstandig om een professional in te schakelen. Deze kan de juiste bestrijdingsmiddelen inzetten en vaak ook direct de nesten verwijderen. Het is belangrijk dat de bestrijder beschikt over een officieel keurmerk, zodat je verzekerd bent van een goede en veilige bestrijding.

Stap 4: Wees alert op gezondheidsklachten
Als je zelf aan de slag gaat met bestrijden, is het belangrijk om je goed te beschermen. Draag een lange broek en shirt met lange mouwen, handschoenen en een mondkapje. De haren van de rupsen kunnen namelijk voor flinke gezondheidsproblemen zorgen, zoals jeuk, rode bultjes en benauwdheid. Was na afloop van de werkzaamheden je handen grondig.

Veelgestelde vragen

1. Kun je de dennenprocessierups ook natuurlijk bestrijden?
Ja, dat kan. Zo kun je bijvoorbeeld mezenkastjes ophangen of aaltjes inzetten. Houd er wel rekening mee dat deze methoden vaak minder effectief zijn dan bestrijdingsmiddelen.

2. Zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk voor het milieu?
Dat kan inderdaad het geval zijn. Kies daarom altijd voor een bestrijder die werkt met milieuvriendelijke middelen en die beschikt over een officieel keurmerk.

3. Kan ik de nesten van de rupsen zelf verwijderen?
Ja, dat kan. Let wel op dat je je goed beschermt en schakel een professional in als je twijfelt of als het om grote nesten gaat.

4. Hoe voorkom ik dat de rupsen terugkomen?
Je kunt de boom waarin de rupsen zitten laten bespuiten met een preventief middel en kippen of vogelhuisjes in de buurt ophangen. Ook kun je de boom regelmatig inspecteren op nieuwe nesten en deze direct laten verwijderen.


Geplaatst

in

door

Tags: