Dipladenia stekken

Het is weer tijd om jouw groene vingers aan het werk te zetten en dit keer gaan we het hebben over het stekken van een dipladenia. Dit bloeiende juweeltje is perfect om wat kleur toe te voegen aan jouw tuin, maar ook de binnenshuis tuin kan wel wat dipladenia gebruiken. In deze blog ga ik je stapsgewijs uitleggen hoe jij jouw eigen dipladenia kunt gaan stekken.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke dipladenia het beste gestekt kan worden. Het is het handigst om te stekken van een volwassen en gezonde plant. Heeft jouw dipladenia geen bloemen meer? Dat is niet erg, het is zelfs beter om te stekken van een plant zonder bloemen. Er zijn veel verschillende manieren om een dipladenia te stekken, maar wij gaan voor de eenvoudige manier die voor iedereen haalbaar is.

Wat heb jij nodig?
– Een schone en scherpe snoeischaar of mes
– Potgrond
– Een pot met drainagegaten
– Een plasticzak met sluitclips
– Water

De stappen:
1. Je pakt jouw snoeischaar of mes erbij en snoeit de nieuwe scheutjes van jouw dipladenia. Het is belangrijk dat deze scheutjes ongeveer 8-10 cm lang zijn. Let erop dat je niet teveel wegsnoeit, want de moederplant moet wel kunnen blijven groeien.
2. Zodra je de scheuten hebt afgesneden, haal je de onderste blaadjes van de scheuten af. Laat de bovenste twee of drie blaadjes eraan zitten. Deze blaadjes zullen de bloemen van de nieuwe plant gaan vormen.
3. Vervolgens pak je een plasticzak en vul je deze met wat water. Zorg dat het water niet hoger komt dan 3cm.
4. In de pot doet je potgrond en maak je in het midden van de pot een kuiltje dat groot genoeg is om de scheuten in te plaatsen.
5. Nu zet je de scheutjes in het kuiltje in de potgrond en druk voorzichtig de grond aan.
6. Plaats de pot in de plasticzak en sluit deze af met een sluitclip. Hierdoor kan de nieuwe plant vochtig blijven en zal het groeien aanmoedigen. Zorg dat de plant in een zonnige en warme plek staat, maar vermijd direct zonlicht.
7. Na ongeveer 3-4 weken zullen de wortels beginnen te groeien. Dit kun je checken door voorzichtig aan de scheutjes te trekken. Als ze nog vastzitten, laat je ze nog 1-2 weken door groeien.
8. Als de wortels voldoende lang zijn, kun je de plant uit de pot halen en in een grotere pot overzetten.

Nu jouw dipladenia is geplant in een nieuwe pot, is het belangrijk om goed voor de plant te zorgen. Geef regelmatig water, maar niet teveel. De grond moet vochtig zijn, maar niet doordrenkt. Plaats de plant op een plek met voldoende licht en goede luchtcirculatie.

Veelgestelde vragen:
1. Kan ik meerdere scheuten tegelijkertijd stekken?
Ja, dat kan zeker. Meer scheuten betekent meer kans op een succesvolle plant!
2. Moet ik de stekken behandelen met hormonen?
Nee, dat hoeft niet. Wij werken hier met een eenvoudige en natuurlijke manier van stekken.
3. Kan ik groeiregulatoren gebruiken om mijn plant sneller te laten groeien?
Ja, dat kan, maar ik zou dat niet aanbevelen. Dit kan ervoor zorgen dat de plant sneller groeit, maar het kan ook de gezondheid van de plant aantasten.
4. Hoe vaak moet ik mijn nieuwe plant water geven?
Geef regelmatig water om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.
5. Wat als mijn plant niet groeit?
Controleer of de plant genoeg licht en water krijgt. Daarnaast kan het zijn dat de plant nog tijd nodig heeft om te groeien. Wees geduldig en blijf de plant goed verzorgen.

Nu je alle benodigde informatie hebt over het stekken van de dipladenia en hoe je de stekken kunt verzorgen, kun je aan de slag! Met een beetje liefde, geduld en de juiste verzorging heb jij binnen de kortste keren een prachtige bloeiende dipladenia in jouw tuin of binnenshuis tuin. success@end


Geplaatst

in

door

Tags: