Dondervliegjes bestrijden

Dondervliegjes. Het zijn die irritante vliegjes die in de zomer constant om je hoofd zoemen en je soms ook nog eens steken. Ze lijken wel in grote aantallen te komen en lijken onmogelijk te bestrijden. Maar dat is niet zo! In deze blog leggen we uit hoe je op een effectieve manier van deze nare beestjes af kunt komen.

Stap 1: Herken en lokaliseer de bron
Als je dondervliegjes wilt bestrijden, is het belangrijk om te weten waar ze vandaan komen. Een belangrijke factor waar dondervliegjes van houden is vocht, dus zorg ervoor dat je vochtige plekken in huis en/of buiten aanpakt. Check bijvoorbeeld de dakgoten en regenpijpen, maar ook zwarte plekken op muren en in kelders. Dit zijn vaak plekken waar schimmel en vocht zich ophopen en waar dondervliegjes zich graag nestelen.

Stap 2: Pak de voortplanting van de vliegjes aan
Dondervliegjes planten zich razendsnel voort. Als je de bron hebt gelokaliseerd, moet je dan ook snel ingrijpen om verspreiding te voorkomen. Haal alle plekken weg waar dondervliegjes eitjes kunnen achterlaten, zoals vochtige blaadjes in de tuin of plantenbakken. Zorg dat de omgeving zo droog mogelijk is.

Stap 3: Vang/verwijder de vliegjes
Er zijn verschillende manieren om dondervliegjes te vangen of te verwijderen. Een eenvoudige methode is om donkere, niet-klevende tape op plekken waar veel vliegjes zijn op te hangen. De vliegjes zullen naar de tape toe worden getrokken en erop vast blijven zitten. Een andere optie is om een speciale insectenlamp te gebruiken die vliegjes aantrekt en elektrocuteert, meestal via UV-licht. Zorg ervoor dat je de lamp minstens 3 weken laat staan om ervoor te zorgen dat alle vliegjes in de omgeving op deze manier worden weggevangen.

Stap 4: Gebruik een insectenspray
Als niets anders werkt, kan het nodig zijn om een insectenspray te gebruiken. Er zijn verschillende sprays op de markt die specifiek zijn ontworpen om dondervliegjes te bestrijden. Lees de instructies zorgvuldig door en gebruik de spray alleen op plekken waar je zeker weet dat er dondervliegjes zijn.

Veel gestelde vragen:

1. Zijn dondervliegjes gevaarlijk?
Hoewel dondervliegjes niet gevaarlijk zijn, kunnen ze irritant zijn. Ze voeden zich onder andere met bloed en kunnen steken.

2. Moet ik een professionele ongediertebestrijder inschakelen?
Het is mogelijk om dondervliegjes zelf te bestrijden, maar als je grote aantallen hebt, of als je niet zeker bent van waar de dondervliegjes vandaan komen, kan het verstandig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

3. Hoe voorkom ik dat dondervliegjes terugkomen?
Houd de omgeving droog, verwijder vochtige plekken waar de vliegjes zich kunnen nestelen en zorg voor een goede ventilatie in huis. Door deze stappen te nemen, kun je de kans op een terugkerend probleem minimaliseren.


Geplaatst

in

door

Tags: