Druiven stekken

Als wijnliefhebber wilt u misschien uw eigen druivenplanten kweken, of het nu om de vruchten gaat of om een mooie decoratie voor uw tuin. Een manier om dit te doen is door het stekken van druiven. Het is een relatief eenvoudig proces dat u zelf kunt uitvoeren en dat goede resultaten oplevert. In deze blog leest u welke druiven het beste gestekt kunnen worden, welke methoden het meest effectief zijn, en hoe u uw stekken kunt verzorgen.

Om te beginnen wil ik eerst bespreken welke druiven het beste geschikt zijn voor stekken. Druivenplanten die in zones 7-9 groeien, zijn over het algemeen perfect om te stekken. Dit betekent dat de planten groeien in gebieden met een gematigd klimaat, waar de winter mild is en de zomer lang en warm. Denk hierbij aan druivensoorten als muscadine, concord, en scuppernong.

Een andere belangrijke overweging bij het stekken van druiven is de methode die u kiest. Er zijn verschillende manieren om druiven te stekken, maar de meest voorkomende zijn de knipsel-, afleg-, en marcottagemethode. Om te beginnen bespreken we de knipselmethode.

Knipselmethode

1. Kies een gezonde, volwassen scheut die ongeveer tien centimeter lang is en een diameter van ongeveer vier millimeter heeft.

2. Zorg dat de plant goed water heeft gekregen, en snijd de scheut af. Zorg ervoor dat er minstens twee knoppen aan de scheut zitten.

3. Verwijder eventuele bladeren van de onderste knop, zodat er ongeveer twee centimeter kaal is. Dit is het gedeelte dat u in de grond stopt.

4. Maak een gat op de plaats waar u de stek wilt planten. Zorg ervoor dat de grond goed los is, zodat de wortels kunnen groeien.

5. Plant de stek in het gat en zorg ervoor dat hij rechtop staat. Bedek de grond rondom de stek voorzichtig met uw handen.

Aflegmethode

1. Kies een gezonde, flexibele tak van een druivenplant. Buig de tak voorzichtig naar de grond toe en maak hem vast met een metalen haarspeld of een stukje touw. Zorg ervoor dat de tak niet breekt en dat de jonge bladeren aan de top van de tak boven de grond blijven.

2. Maak een kleine groef in de grond waar de tak in contact komt met de grond. Maak het contactpunt van de tak met de grond schoon.

3. Wikkel de groef in de grond af met een stukje dik, transparant plastic. Verzegel de randen van het plastic met aarde om de grond vochtig te houden.

4. Na ongeveer vier tot zes weken zullen er wortels groeien op de plek waar de tak de grond raakt. Knip de tak af op deze plek en plant hem op de gewenste locatie.

Marcottagemethode

1. Kies een gezonde, volwassen tak die ongeveer een halve centimeter breed is. Kerf voorzichtig totdat de groene laag zichtbaar wordt. De groene laag zou ongeveer 1 centimeter breed moeten zijn.

2. Wikkel een vochtige spons rond de kerf en dek de spons af met plasticfolie. Bind het plastic vast met een touwtje.

3. De tak zou binnen zes tot acht weken wortels moeten hebben gekregen. Kies een locatie om de tak te planten en plant hem op de normale manier.

Verzorging van stekken

Zodra u uw stekken heeft geplant, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier volgen enkele tips:

– Houd de grond vochtig, maar niet te nat, om schimmelvorming te voorkomen.

– Laat de stekken niet in direct zonlicht staan, maar geef ze wel voldoende licht.

– Voeg een beetje organische meststof toe aan de grond om de groei te bevorderen.

– Knip eventuele zwakke of dode takken af om de groei van de plant te bevorderen.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik speciale gereedschappen gebruiken voor het stekken van druiven?

Nee, dat is niet nodig. U kunt een gewone snoeischaar of mes gebruiken.

2. Moet ik mijn stekken beschermen tegen vorst?

Ja, dat is belangrijk. Zorg ervoor dat u uw stekken bedekt met stro of een deken als er vorst wordt verwacht.

3. Hoe lang duurt het voordat mijn stekken volwassen zijn?

Dit hangt af van de druivensoort en de omstandigheden waarin u uw stekken kweekt. Over het algemeen duurt het ongeveer drie tot vijf jaar voordat de plant volwassen is.

4. Moet ik mijn stekken in een kas kweken?

Nee, dat is niet nodig. U kunt uw stekken gewoon buiten kweken.

5. Kan ik stekken van elke druivensoort maken?

Nee, niet alle druivensoorten kunnen worden gestekt. Vooral hybriden zijn moeilijker te stekken dan natuurlijke variëteiten.


Geplaatst

in

door

Tags: