Druivenplant snoeien

Druivenplanten zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Niet alleen zijn ze visueel aantrekkelijk, maar ze bieden ook een overvloedige oogst van heerlijke druiven. Om echter een goede oogst te krijgen, moet u uw plant adequaat snoeien. In dit artikel worden de belangrijkste tips en tricks besproken voor het snoeien van druivenplanten.

Waarom is snoeien belangrijk?

Het snoeien van druivenplanten is essentieel voor gezonde plantengroei en een overvloedige oogst. Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom het snoeien van druivenplanten belangrijk is:

Verwijdering van zwakke en dode takken

Het snoeien van druivenplanten helpt om zwakke en dode takken te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer energie kan besteden aan sterke takken en goed geplaatste scheuten, wat leidt tot gezonde groei.

Onderhoud van de grootte van de plant

Omdat druivenplanten snel kunnen groeien en veel bladeren produceren, kan het snoeien ervoor zorgen dat de grootte van de plant onder controle blijft en het verminderen van overmatige schaduw.

Verbetering van de luchtstroom

Het snoeien van druivenplanten creëert meer ruimte tussen takken waardoor lucht beter kan circuleren en er dus minder ziektes ontstaan.

Bevordering van de productie van druiven

Het snoeien van druivenplanten bevordert de productie van druiven door het verminderen van het aantal trossen druiven ín de plant. Als er te veel trossen zijn, kan dit leiden tot ondermaatse druiven.

De juiste tijd om te snoeien

De ideale tijd om druivenplanten te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat nieuwe groei begint op te treden. Hierdoor kunt u beschadigde takken en dood hout beter herkennen en verwijderen.

Hoe te snoeien

Het snoeien van nieuw geplante druivenplanten

Tijdens de eerste paar jaar van een jonge druivenplant is het beste om de plant regelmatig te snoeien om een ​​sterke basis te leggen. Verwijder, ten slotte, alle bloesem en nieuwe groei voor de eerste twee jaar om de kracht van de plant in de wortels te stimuleren.

Het snoeien van oudere druivenplanten

Bij oudere druivenplanten moeten takken op zo’n manier worden gesnoeid dat er een balans ontstaat tussen nieuwe groei en productie van druiven. De meest voorkomende snoeimethoden voor oudere druivenplanten zijn Guyot (ook bekend als enkele gordijn of ewer) en cordon.

Het snoeien van trossen en ranken

Het snoeien van trossen en ranken, waarbij alleen de dichtstbijzijnde scheut bij de stam blijft, bevordert krachtige groei en bloei.

Het snoeien van bladeren

Het snoeien van bladeren, waarbij overtollige bladeren worden verwijderd om zonlicht en lucht te laten stromen, kan het verschijnen van ziekten verminderen.

De beste tools voor het snoeien van druivenplanten

Nu u de basisprincipes van het snoeien van druivenplanten kent, is het belangrijk om over de juiste gereedschappen te beschikken voor een effectieve snoeibeurt. De beste tools voor het snoeien van druivenplanten zijn een scherpe snoeischaar en een handige takkenschaar.

Conclusie

Druivenplanten snoeien kan een eenvoudige klus zijn als u weet wat u doet. Het belangrijkste is om de plant tijdig en regelmatig te snoeien. Het verbetert niet alleen de groei van de plant, maar leidt ook tot een heerlijke oogst van sappige druiven. Houd bij het snoeien de juiste tools paraat en zorg ervoor dat u alleen de benodigde takken en bladeren verwijdert.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik een druivenplant snoeien?

Het snoeien van druivenplanten moet minstens één keer per jaar gebeuren, bij voorkeur in de late winter of vroege lente.

2. Wanneer moet ik de groei van de druivenplant aanmoedigen door veel takken te laten groeien?

Als u de groei van uw druivenplant wilt stimuleren, zijn er momenten waarop u meer begroeiing moet toestaan. Het is raadzaam om een ​​mix van takken te laten groeien en deze op hun beurt tot op de helft van hun lengte te snoeien.

3. Moet ik mijn druivenplant snoeien als deze geen bessen produceert?

Ja, u moet nog steeds uw druivenplant snoeien, zelfs als deze druiven niet produceert. Snoeien draagt ​​bij aan de gezondheid van de plant en kan de productiviteit in de toekomst verbeteren.

4. Wat is Guyot snoeien?

Guyot snoeien is een veelgebruikte snoeimethode voor oudere druivenplanten. Hierbij worden jaarlijks scheuten gesnoeid om de plant een gezonde en sterke uitstraling te geven.

5. Kan het snoeien van druivenplanten hen beschadigen of doden?

Als u te veel takken afsnijdt, kunt u blijvende schade toebrengen aan uw druivenplant. Bij correct snoeien zal uw plant echter weer opbloeien en in goede gezondheid blijven.


Geplaatst

in

door

Tags: