Druivenziekte bestrijden

Druivenstruiken zijn een unieke aanvulling op menig tuin of wijngaard en kunnen voor heerlijke vruchten zorgen, mits ze in topconditie zijn. Helaas hebben druivenstruiken, net zoals elke andere plant, te maken met ziektes en plagen, waaronder de vervelende druivenziekte. Deze ziekte kan leiden tot een lage opbrengst of zelfs het compleet verloren gaan van de oogst als er niet op tijd wordt ingegrepen. Daarom is het belangrijk om de ziekte te bestrijden. In deze blog zullen we stap voor stap uitleggen hoe jij jouw druivenstruiken kunt beschermen tegen deze vervelende druivenziekte.

De eerste stap in het bestrijden van de druivenziekte is het herkennen van de symptomen. De druivenziekte wordt veroorzaakt door de schimmelziekte ‘echte meeldauw’. Dit is te herkennen aan een witte poederachtige stof op de bladeren van de druivenstruik. Als deze poederachtige stof niet wordt behandeld, kan dit leiden tot kleine bruine vlekjes op de bladeren en uiteindelijk tot de dood van de plant en/of de vruchten.

De volgende stap is het voorkomen van de ziekte door te zorgen voor een gezonde druivenstruik. Zorg ervoor dat de struiken op een zonnige plek staan en dat ze voldoende luchtstroom krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de grond bij de druivenstruik goed te bemesten en te voorzien van voldoende water en voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

Als de ziekte toch toeslaat, is het belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen. Dit kan door gebruik te maken van natuurlijke fungiciden zoals zwavel, die de schimmelziekte bestrijden en voorkomen dat deze zich verder verspreidt. Ga bij het gebruiken van fungiciden na welk middel het beste past bij jouw situatie en zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt.

Na het bestrijden van de ziekte is het belangrijk om de druivenstruik nauwlettend in de gaten te houden. Voorkom dat de ziekte terugkeert door regelmatig te controleren op witte poederachtige stof op de bladeren en, indien nodig, opnieuw te behandelen met fungiciden.

Veelgestelde vragen:

Q: Kan ik voorkomen dat mijn druivenstruik ziek wordt?
A: Ja, door te zorgen voor een gezonde en sterke plant kun je ziektes voorkomen. Zorg voor een zonnige plek, voldoende luchtstroom, goede bemesting en voldoende water en voedingsstoffen.

Q: Wat kan ik nog meer doen om te voorkomen dat mijn druivenziekte krijgen?
A: Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op elkaar staat, houd de grond rond de plant goed schoon en voorkom overbemesting.

Q: Zijn fungiciden veilig te gebruiken op druivenstruiken?
A: Ja, maar het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te volgen. Gebruik alleen fungiciden die speciaal zijn ontworpen voor druivenstruiken en gebruik de juiste dosering en toepassingsmethode.

Q: Kan ik nog steeds druiven oogsten als mijn druivenstruiken stress hebben gehad door ziekte?
A: Ja, als de ziekte op tijd wordt ontdekt en behandeld, kan de plant nog steeds vruchten produceren. Zorg ervoor dat de vruchten goed worden gewassen voordat je ze consumeert.

Het bestrijden van de druivenziekte kan eventjes duren, maar door nauwgezet en zorgvuldig te handelen en de planten goed te verzorgen, kun je jouw druivenstruiken helpen beschermen tegen deze vervelende ziekte.


Geplaatst

in

door

Tags: