Duizendblad bestrijden

Als je een mooie tuin hebt, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar soms kan onkruid roet in het eten gooien. Duizendblad is zo’n vervelend onkruid dat zich snel verspreidt en ook nog eens lastig te bestrijden is. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je duizendblad het beste kunt bestrijden.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe duizendblad eruitziet, zodat je het onkruid kunt herkennen en opsporen. Duizendblad heeft prachtige witte bloemen met gele hartjes, maar is minder mooi als het tussen je andere planten groeit. Het heeft een sterke wortelstok die zich snel verspreidt.

Stap 1: Handmatig verwijderen

Duizendblad is gelukkig vrij makkelijk handmatig te verwijderen. Het beste moment om dit te doen is als de grond vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui. Pak de plant zo dicht mogelijk bij de grond vast en trek deze voorzichtig uit de grond. Zorg er wel voor dat je alle wortels meeneemt, anders groeit het duizendblad snel weer terug. Het handmatig verwijderen van duizendblad is vooral geschikt voor kleine oppervlakken en als er niet teveel duizendblad aanwezig is.

Stap 2: Afsteken

Als er meer duizendblad aanwezig is, kun je beter een ander middel gebruiken. Probeer het duizendblad in dit geval af te steken met een spitvork of schop. Steek de schop verticaal in de grond en duw deze zo ver mogelijk naar beneden en naar achteren. Hierdoor worden de wortels van het duizendblad doorbroken en wordt het onkruid verzwakt. Het afsteken van duizendblad is vooral geschikt voor grote oppervlakken en bij hardnekkige uitbraken van dit onkruid.

Stap 3: Chemicaliën

Als het duizendblad zich op een groot oppervlak heeft verspreid en handmatig verwijderen of afsteken niet werkt, kunnen chemicaliën uitkomst bieden. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar bij tuincentra. Kies wel altijd voor een middel dat geschikt is voor het bestrijden van duizendblad. Houd er rekening mee dat het gebruik van chemicaliën schadelijk kan zijn voor andere planten en dieren in de tuin, dus gebruik dit middel alleen op de plek waar het duizendblad staat.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik duizendblad voorkomen?

Ja, dat kan. Duizendblad houdt van een droge en zanderige bodem. Zorg er daarom voor dat je je planten voldoende water geeft en voeg compost toe aan de grond. Hierdoor wordt de grond vochtiger en voedzamer, waardoor het lastiger wordt voor duizendblad om te groeien.

2. Is duizendblad giftig?

Duizendblad is niet giftig voor mensen, maar het kan hooikoortsachtige klachten veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor pollen. Let daarom op als je het duizendblad handmatig verwijdert en draag eventueel handschoenen en een mondkapje.

3. Kan duizendblad ook in mijn gazon groeien?

Ja, duizendblad kan ook in een gazon groeien. Je kunt dit onkruid handmatig verwijderen of afsteken, maar er zijn ook speciale bestrijdingsmiddelen beschikbaar voor gazon. Let wel op dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor andere planten, dus gebruik ze alleen op het gras.

Duizendblad kan behoorlijk hardnekkig zijn, maar met deze stappen moet het je lukken om dit onkruid te bestrijden. En natuurlijk kun je ook altijd professionele hulp inschakelen. Zoek hiervoor een goede hovenier die jouw tuin weer helemaal duizendbladvrij kan maken en er weer prachtig uit kan laten zien.


Geplaatst

in

door

Tags: