Dwergcicaden bestrijden

De dwergcicaden, ook wel bekend als spuugbeestjes, kunnen voor veel overlast zorgen in de tuin. Ze voeden zich met plantensappen en scheiden daarbij een kleverig speeksel uit dat leidt tot plakkerige bladeren en stengels. Gelukkig zijn er verschillende methodes beschikbaar om deze irritante beestjes te bestrijden. In deze blog zal ik stap voor stap uitleggen hoe je dwergcicaden kunt bestrijden en voorkomen.

Stap 1: Identificeer het probleem

Om dwergcicaden te bestrijden, moet je eerst weten hoe ze eruit zien en waar ze voorkomen. Dwergcicaden zijn kleine insecten van ongeveer 5 mm lang. Ze hebben een groen of bruin lichaam en grote, transparante vleugels. Je kunt ze vaak vinden op de bladeren van planten en bomen, maar ook op grassprieten en bloemen.

Stap 2: Verwijder besmette planten

Als je merkt dat een plant besmet is met dwergcicaden, is het belangrijk om deze direct te verwijderen en te vernietigen voordat de beestjes zich verder kunnen verspreiden naar andere planten. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt bij het verwijderen van de plant, om te voorkomen dat de beestjes op jouw handen springen.

Stap 3: Gebruik insecticiden

Insecticiden zijn effectief in het bestrijden van dwergcicaden. Er zijn verschillende soorten insecticiden beschikbaar, waaronder neonicotinoïden, pyrethroïden en organische insecticiden. Lees vooraf de instructies en waarschuwingen op de verpakking en gebruik het middel zoals voorgeschreven. Gebruik insecticiden altijd buiten en zorg ervoor dat het product niet in contact komt met kinderen of huisdieren.

Stap 4: Maak gebruik van natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en koolmezen, kunnen helpen bij het bestrijden van dwergcicaden. Deze beestjes leven van dwergcicaden en kunnen ervoor zorgen dat de populatie afneemt. Deze methode is echter minder effectief dan het gebruik van insecticiden en kost meer tijd om resultaat te zien.

Stap 5: Reinig de omgeving

Om te voorkomen dat dwergcicaden terugkeren, is het belangrijk om de omgeving schoon te houden. Verwijder regelmatig bladeren en takjes die op de grond liggen en maai het gras regelmatig. Hierdoor blijft de omgeving minder aantrekkelijk voor dwergcicaden.

Veelgestelde vragen

Q: Is het gebruik van insecticiden schadelijk voor het milieu?
A: Ja, sommige insecticiden kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Gebruik daarom altijd het juiste middel en lees vooraf de waarschuwingen op de verpakking.

Q: Hoe lang duurt het voordat de dwergcicaden verdwijnen?
A: Dit verschilt per methode en de grootte van de populatie. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat de dwergcicaden zijn verdwenen.

Q: Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dwergcicaden niet terugkomen?
A: Reinig regelmatig de omgeving en zorg voor een gezonde groei van de plant. Controleer de planten regelmatig op tekenen van besmetting.


Geplaatst

in

door

Tags: