Eendagsvliegen bestrijden

Het bestrijden van eendagsvliegen: hoe pak je dat aan?

Als je in de zomer lekker buiten zit of een wandeling maakt langs een sloot of meer, dan kan het je niet ontgaan dat er in het water heel veel eendagsvliegen zitten. Het lijkt een onschuldig insekt, maar als je er teveel last van hebt, dan kan het erg vervelend zijn. In deze blog lees je hoe je het beste eendagsvliegen kunt bestrijden.

De eerste stap bij het bestrijden van eendagsvliegen is om te weten waarom ze er zijn. Eendagsvliegen vinden hun oorsprong in het water en leggen daar hun eitjes. Vanuit die eitjes komen de larven, die in het water leven. Na een tijdje verpoppen ze, waarna er een volwassen eendagsvlieg uit komt. Het is dus zaak om de voortplantingscyclus te onderbreken, om zo het aantal eendagsvliegen in je omgeving te verminderen.

De eerste stap die je kunt nemen om de voortplanting te verminderen, is om het water waarin de eendagsvliegen hun eitjes leggen, te behandelen met Bti. Dat staat voor Bacillus thuringiensis israelensis, een bacterie die de larven van muggen, vliegen en eendagsvliegen doodt. Omdat de bacterie selectief is, heeft het geen nadelige gevolgen voor andere dieren in het water.

Naast het behandelen van het water kun je ook gebruik maken van insecticiden. Dit zijn middelen die speciaal zijn ontwikkeld om kleine insecten te bestrijden, zoals eendagsvliegen. Let wel op dat je hiermee selectief te werk gaat, zodat je andere dieren ongemoeid laat.

Verder kun je ook overgaan tot het aanbrengen van horren of vliegengordijnen. Hierdoor houd je de eendagsvliegen en andere insecten buiten, zodat je er binnen geen last van hebt. Dit is vooral handig als je veel ongedierte in huis hebt.

Ten slotte kun je ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan insecten die de eendagsvliegen opeten, zoals vissen. Als je bijvoorbeeld goudvissen in een vijver houdt, dan kun je er zeker van zijn dat ze de eendagsvlieglarven opeten. Een andere oplossing is om spinnen te laten wonen in je huis en tuin. Deze eten namelijk graag vliegen en andere insecten.

Veelgestelde vragen:

– Is het gebruik van insecticiden veilig?
Ja, als je het middel alleen toepast waarop het bedoeld is en de gebruiksaanwijzing volgt, dan kan het geen kwaad.

– Moet ik elke zomer weer opnieuw beginnen met het bestrijden van eendagsvliegen?
Ja, omdat de eitjes van eendagsvliegen slechts ongeveer één tot twee dagen nodig hebben om uit te komen, kan het voorkomen dat je elk jaar weer nieuwe eendagsvliegen in je omgeving hebt.

– Kan ik ook andere dieren dan vissen inzetten om de eendagsvliegen te bestrijden?
Ja, je kunt bijvoorbeeld libellen aantrekken. Die eten namelijk ook graag eendagsvliegen.


Geplaatst

in

door

Tags: