Eikelmuis bestrijden

Een eikelmuis is een schattig uitziend diertje dat voornamelijk in bomen leeft. Helaas kan de eikelmuis veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld gewassen en tuinen. Het is dus begrijpelijk dat je misschien op zoek bent naar manieren om de eikelmuis te bestrijden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een eikelmuis kunt bestrijden en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Stap 1: Identificeer het probleem
Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk om een eikelmuis gaat en niet om een andere diersoort. Eikmuizen hebben een grote pluimstaart en grote ogen en oren. Ze zijn te herkennen aan hun bruine of grijze vacht. Als je zeker weet dat het om een eikelmuis gaat en dat deze schade aanricht, kun je verder gaan met stap 2.

Stap 2: Zoek de oorzaak van de aanwezigheid van de eikelmuis
Eikmuizen zijn op zoek naar voedsel en nestplaatsen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld voedselresten achtergelaten zijn in de buurt van jouw tuin of dat er een nest in de buurt is. Probeer de oorzaak van de aanwezigheid van de eikelmuis te achterhalen en deze te verwijderen.

Stap 3: Maak jouw omgeving minder aantrekkelijk
Eikmuizen houden niet van geuren zoals pepermuntolie of ammoniak. Het verspreiden van deze geuren kan de eikelmuis afschrikken. Daarnaast kun je proberen om fruitbomen en struiken goed te snoeien, zodat er geen vruchten aan de rand hangen. Eikmuizen hebben namelijk een voorkeur voor deze vruchten.

Stap 4: Zet een eikelmuisval
Als bovenstaande stappen niet helpen, kun je ervoor kiezen om een eikelmuisval te zetten. Er zijn speciale vallen verkrijgbaar bij tuincentra of online. Deze vallen zijn diervriendelijk en zorgen ervoor dat de eikelmuis levend gevangen wordt. Zorg ervoor dat je de val op een veilige, beschutte plek zet en dat je de eikelmuis weer vrijlaat op minimaal 2 kilometer afstand van jouw tuin.

Stap 5: Schakel een professioneel bedrijf in
Als bovenstaande stappen niet werken, kun je ervoor kiezen om een professioneel bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het bestrijden van eikmuizen. Zij kunnen vaak ook advies geven over hoe je in de toekomst eikmuizen kunt voorkomen.

Veelgestelde vragen:

– Is het bestrijden van een eikelmuis legaal?
Ja, het is legaal om een eikelmuis te bestrijden als deze schade aanricht aan jouw tuin of gewassen.

– Is het doden van een eikelmuis toegestaan?
Nee, het doden van een eikelmuis is niet toegestaan.

– Kunnen eikmuizen ziektes overbrengen?
Nee, eikmuizen zijn geen dragers van ziektes.

– Hoe voorkom je dat eikmuizen terugkomen?
Zorg ervoor dat er geen voedselresten achterblijven in jouw tuin en maak jouw omgeving minder aantrekkelijk voor eikmuizen door bijvoorbeeld geuren te verspreiden die zij niet fijn vinden.

– Kunnen eikmuizen gevaarlijk zijn voor mijn huisdieren?
Nee, eikmuizen zijn niet gevaarlijk voor huisdieren.

Het bestrijden van een eikelmuis hoeft geen lastige klus te zijn. Door bovenstaande stappen te volgen, kun je er weer voor zorgen dat jouw tuin er prachtig bij staat en dat de eikelmuis een nieuw en veilig thuis heeft gevonden.


Geplaatst

in

door

Tags: