Eikenprocessierups bestrijden

Het bestrijden van een eikenprocessierups

Het is weer zomer en dat betekent dat de eikenprocessierups weer actief is. Deze harige rups kan voor veel overlast zorgen, omdat de haartjes huidirritatie en jeuk veroorzaken en zelfs allergische reacties kunnen opwekken. Het is daarom belangrijk om deze rups te bestrijden. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In deze blog lees je stap voor stap hoe de bestrijding van de eikenprocessierups verloopt.

Stap 1: Herken de eikenprocessierups

Voordat de bestrijding kan beginnen, moet er eerst vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van de eikenprocessierups. Deze rups is te herkennen aan zijn grijsbruine kleur en de witte, harige haartjes op zijn lichaam. Daarnaast heeft hij kenmerkende processies die de rupsen vormen wanneer ze in optocht van de ene naar de andere eikenboom gaan. Zijn deze processies te zien? Dan is de kans groot dat het om de eikenprocessierups gaat.

Stap 2: Plaats valstrikken

Om eikenprocessierupsen te vangen, worden er valstrikken geplaatst. Dit zijn bakjes op eikenbomen waarin feromonen worden geplaatst. Feromonen zijn stofjes die de rupsen aantrekken. Eenmaal in de val gelokt, kunnen ze niet meer weg. Door deze valstrikken te plaatsen, worden er grote hoeveelheden eikenprocessierupsen gevangen.

Stap 3: Strijd tegen de overgebleven rupsen

Wanneer de valstrikken geplaats zijn, blijven er nog steeds rupsen over. Deze moeten op een andere manier bestreden worden. Er zijn verschillende methoden die hiervoor gebruikt worden. Zo worden er bijvoorbeeld blazers ingezet om de rupsen uit de bomen te blazen. Ook worden er stofzuigers gebruikt om de rupsen op te zuigen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van bacteriën die de rupsen op natuurlijke wijze bestrijden.

Stap 4: Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat de eikenprocessierups in de toekomst weer voor overlast zorgt, worden er preventieve maatregelen genomen. Zo worden er bijvoorbeeld aaltjes ingezet, kleine wormpjes die de eitjes van de eikenprocessierups opeten. Ook worden er nestkastjes opgehangen voor vogels die de rupsen opeten.

Veelgestelde vragen

1. Welke preventieve maatregelen kan ik zelf nemen?
– Zorg dat er genoeg vogels zijn in de buurt die de rupsen opeten.
– Hang nestkastjes op voor vogels.
– Voorkom dat er eikenbomen in de omgeving staan.

2. Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de haartjes van de eikenprocessierups?
– Draag beschermende kleding.
– Blijf uit de buurt van bomen waar de rupsen in zitten.
– Was kleding die in aanraking is geweest met de rupsen zo snel mogelijk op hoge temperatuur.

3. Kan ik de eikenprocessierups zelf bestrijden?
– Nee, het bestrijden van de eikenprocessierups is specialistisch werk en kan schadelijk zijn voor de omgeving. Neem hiervoor contact op met een professioneel bedrijf.


Geplaatst

in

door

Tags: