Engerlingen bestrijden

Engerlingen bestrijden: zo pak je het aan!

Iedereen wil graag een mooi en gezond gazon hebben, maar soms kunnen engerlingen hier een flinke streep door de rekening trekken. Engerlingen zijn larven van kevers die leven in de bodem en zich voeden met de wortels van het gras. Dit kan leiden tot kale plekken en een verzwakt grasveld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze insecten te bestrijden. In deze blog leggen we uit hoe je engerlingen het best kunt aanpakken.

Stap 1: Identificeer het probleem

Voordat je aan de slag gaat met het bestrijden van engerlingen is het belangrijk om er zeker van te zijn dat dit de oorzaak is van het probleem. Enkele tekenen van een engerlingenplaag zijn gele plekken in het gazon, losse graszoden en holtes onder het gras. Ook het vinden van de kevers zelf kan wijzen op een engerlingenprobleem.

Stap 2: Maak de bodem minder aantrekkelijk voor engerlingen

Om te voorkomen dat nieuwe engerlingen zich vestigen in je gazon is het belangrijk om de bodem minder aantrekkelijk te maken voor deze insecten. Dit kan door het gras regelmatig te beluchten en te bemesten, omdat gezond gras minder vatbaar is voor engerlingenplagen. Ook het verwijderen van dood gras en bladeren kan helpen.

Stap 3: Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het bestrijden van engerlingen. Zo kan de aaltjes nematode bijvoorbeeld worden toegepast om engerlingen te doden. Dit zijn kleine, onzichtbare wormpjes die zich voeden met de engerlingen. Ook biologische bestrijdingsmiddelen, zoals een spray op basis van lavendelolie, kunnen helpen bij het doden van engerlingen.

Stap 4: Schakel professionele hulp in

Als de engerlingenplaag te groot is om deze zelf te bestrijden, of als de natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet afdoende werken, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan de engerlingen bestrijden met krachtigere middelen, zoals chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen worden echter gecontroleerd ingezet en zijn alleen beschikbaar voor professionals.

Veelgestelde vragen

1. Kunnen engerlingen schade aanrichten aan andere planten dan gras?
Ja, engerlingen kunnen ook schade aanrichten aan andere planten en gewassen. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van een engerlingenplaag in de tuin en deze zo snel mogelijk aan te pakken.

2. Hoe voorkom ik dat engerlingen terugkomen?
Door het gazon regelmatig te beluchten en te bemesten blijft het gras gezond en minder vatbaar voor engerlingenplagen. Ook het regelmatig verwijderen van dood gras en bladeren kan helpen om de bodem minder aantrekkelijk te maken voor engerlingen.

3. Zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen veilig voor dieren en kinderen?
Ja, natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn veiliger voor dieren en kinderen dan chemische bestrijdingsmiddelen. Het is echter altijd belangrijk om het etiket van het product te lezen en de instructies nauwkeurig op te volgen om mogelijke risico’s te vermijden.

Engerlingen bestrijden vergt wat werk, maar het is zeker de moeite waard om te investeren in een gezond gazon. Met behulp van deze stappen kun je engerlingen effectief aanpakken en voorkomen dat deze insecten terugkomen. Onthoud echter dat het belangrijk is om alert te blijven en eventuele tekenen van een engerlingenplaag snel aan te pakken.


Geplaatst

in

door

Tags: