Epipremnum aureum stekken

Een epipremnum aureum, ook wel bekend als de Scindapsus Aureus of de goudstaaartkruid, is een populaire kamerplant vanwege zijn mooie bladeren en lage onderhoudseisen. Als je in het bezit bent van een epipremnum aureum en je wilt de plant vermeerderen, dan is stekken een goede optie. Maar hoe stek je een epipremnum aureum precies en wat zijn de beste methoden?

Stap 1: Kies de juiste plant

Het beste is om een volgroeide, gezonde epipremnum aureum te kiezen om te stekken. Zo weet je zeker dat de plant krachtig genoeg is om nieuwe wortels en stengels te ontwikkelen.

Stap 2: Snijd de stekken af

Neem een schone, scherpe schaar en snijd enkele stengels af van de plant. Zorg ervoor dat elke stek minimaal twee of drie bladeren heeft en ongeveer 10 centimeter lang is. Verwijder de onderste bladeren en snijd eventueel overtollige zijtakken af.

Stap 3: Laat de wondjes drogen

Om te voorkomen dat de stekken gaan rotten, is het belangrijk om ze eerst een dag te laten drogen voordat je ze in water of aarde zet.

Stap 4: Kies de juiste methode

Er zijn verschillende manieren om epipremnum aureum-stekken te laten wortelen: in water of direct in aarde. In water kan handig zijn omdat je de wortelontwikkeling kunt volgen, maar het kan ook leiden tot rotting als je het water niet regelmatig ververst. Als je direct in aarde plant, is het belangrijk om de grond vochtig te houden zonder dat het drassig wordt.

Stap 5: Verzorg de stekken

Of je de stekken nu in water of aarde zet, ze hebben allemaal vocht nodig om goed te wortelen. Houd de grond of het water vochtig, maar niet te nat. Gebruik eventueel een plantenspuit om de bladeren vochtig te houden. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na ongeveer 2 tot 3 weken zullen de stekken wortels hebben ontwikkeld.

Als de stekken eenmaal goed geworteld zijn, kun je ze verpotten in een nieuwe pot met goede potgrond. Verzorg ze daarna zoals je de moederplant zou verzorgen: geef voldoende water en zet ze op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe weet ik of een epipremnum aureum geschikt is om te stekken?

Een volgroeide, gezonde plant met takjes van ongeveer 10 centimeter is ideaal om te stekken. Kies altijd een plant die niet gestrest is of te lijden heeft gehad van ziekten of plagen.

2. Hoe vaak moet ik de grond of het water verversen tijdens het stekken?

Als je de stekken in water zet, is het raadzaam om het water wekelijks te vervangen om ophoping van bacteriën te voorkomen. Als je in aarde plant, is het belangrijk om de grond constant vochtig te houden, maar niet te nat, dus je zult minder vaak hoeven te verversen.

3. Hoe snel groeit een epipremnum aureum-stek tot volgroeide plant?

Dit kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de verzorging en omstandigheden van de plant. Het is belangrijk om geduld te hebben en de stekken regelmatig te controleren op hun groei.


Geplaatst

in

door

Tags: