Equisetum bestrijden

Het bestrijden van een equisetum: hoe ga je te werk?

Het is een plant die veel mensen liever niet in hun tuin zien: de equisetum. Ook wel bekend als de paardenstaart of heermoes. Deze plant kan razendsnel groeien en het is dan ook geen verrassing dat het een uitdaging kan zijn om deze plant te bestrijden. Maar niet getreurd, met de juiste aanpak en inzet is de equisetum prima te bestrijden. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.

Stap 1: onderzoeken

De eerste stap is om te onderzoeken hoe de equisetum zich in jouw tuin heeft verspreid. Eenmaal geïdentificeerd, kan er worden bepaald of de paardenstaart met de hand kan worden verwijderd of dat er een andere aanpak nodig is.

Stap 2: handmatig verwijderen

Als de equisetum beperkt is tot een klein gebied, is het handmatig verwijderen van de plant mogelijk. Dit kan het best worden gedaan door de wortel in zijn geheel uit te graven. Het is van belang dat dit secuur gebeurt, omdat zelfs een kleine stukje wortel dat in de grond achterblijft, opnieuw kan groeien.

Stap 3: gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Als handmatig verwijderen geen optie is, is er de mogelijkheid om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen kunnen alleen worden gekocht bij erkende aanbieders en moeten met de grootste zorg worden gebruikt. Het is altijd aan te raden om te praten met een expert of professionele tuinman over hoe deze middelen gebruikt moeten worden.

Stap 4: inzet van een professional

Als de equisetum zich heeft verspreid over een groot gebied of als het niet lukt om de plant handmatig te verwijderen of met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen, dan is het verstandig om een professionele tuinman in te schakelen. Zij hebben de ervaring en het juiste gereedschap om de equisetum op een effectieve manier te bestrijden.

Veelgestelde vragen

– Hoe voorkom ik dat de equisetum terugkomt?

Het is belangrijk om de grond waaruit de equisetum getrokken is zeer goed te onderzoeken op aanwezigheid van wortelresten en deze volledig te verwijderen. Ook kan het helpen om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is, omdat equisetum gedijt in natte grond.

– Kan ik de equisetum gewoon afknippen?

Het afknippen van de equisetum kan inderdaad tijdelijk de groei van de plant vertragen, maar omdat de wortels intact blijven, zal de plant snel terugkeren.

– Is de equisetum gevaarlijk voor huisdieren?

Equisetum is niet giftig voor huisdieren, maar kan wel irritatie veroorzaken bij overmatige blootstelling aan de plant.

Conclusie

Als je te maken hebt met de equisetum, dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe deze plant zich in jouw tuin heeft verspreid. Als handmatig verwijderen geen optie is, zijn er chemische bestrijdingsmiddelen of kun je een professionele tuinman inschakelen. Met de juiste aanpak en inzet is de equisetum prima te bestrijden en kun je snel weer genieten van een mooie tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: