Erysimum snoeien

Erysimum, ook wel bekend als muurbloem, is een prachtige bloeiende plant die het hele jaar door kan bloeien mits je hem goed onderhoudt. De plant is relatief gemakkelijk te verzorgen, maar het is belangrijk om hem regelmatig te snoeien om hem gezond en aantrekkelijk te houden. Het snoeien van erysimum kan echter intimiderend lijken, vooral als je geen ervaring hebt met het snoeien van bloeiende planten. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het snoeien van erysimum.

Wat is erysimum?

Voordat we ingaan op de details van het snoeien van erysimum, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is. Erysimum is een familie van bloeiende planten die zeer populair zijn onder tuiniers vanwege hun heldere kleuren, zoete geur en lange bloeiperiode.

Erysimum is een overblijvende plant die goed kan gedijen in zowel warme als koele klimaten. Het is een relatief robuuste plant die weinig onderhoud vereist, maar regelmatig snoeien kan de plant aantrekkelijker maken en de bloeiperiode verlengen.

Wanneer moet je erysimum snoeien?

Erysimum snoeien is een eenvoudige taak die gemakkelijk kan worden uitgevoerd, maar het is belangrijk om te weten wanneer je het moet doen. De beste tijd om erysimum te snoeien is na de bloei, ook wel bekend als de ‘dodekopfase’.

In de meeste delen van Europa bloeit erysimum in de late lente en vroege zomer, waardoor de beste tijd om te snoeien in de late zomer of vroege herfst valt. In warmer klimaten kan erysimum echter het hele jaar door bloeien, dus snoei het gewoon wanneer je ziet dat het niet meer bloeit.

Hoe snoei je erysimum?

Nu weet je wanneer je erysimum moet snoeien, maar hoe doe je dat precies? Het snoeien van erysimum is eenvoudig en kan worden gedaan met een schone en scherpe snoeischaar.

De eerste stap is het verwijderen van alle dode bloemen en stengels. Deze moeten zo ver mogelijk vanaf de basis worden afgesneden. Trek het niet af, want dat kan de plant ernstig beschadigen.

Vervolgens moet je alle zijscheuten die bovenaan de plant groeien snoeien. Deze scheuten zullen waarschijnlijk niet bloeien, dus het is het beste om ze af te snijden om de energie van de plant naar de bloemen te leiden.

Als de plant erg groot is, kun je hem ook terugsnoeien tot ongeveer 10-15 cm boven de grond, vooral als hij te groot is geworden of er niet gezond uitziet. Mocht je niet zoveel tijd hebben, kun je er ook voor kiezen om alleen de bovenste 10-15 cm te snoeien.

Hoe maak je de snoeischaar schoon?

Een belangrijk aspect van het snoeien van erysimum is dat je moet zorgen dat de snoeischaar schoon en scherp is. Als je met een vuile of botte snoeischaar snoeit, kan dit de plant beschadigen en de kans op infecties vergroten.

Maak de snoeischaar altijd schoon met een ontsmettingsmiddel en zorg dat hij scherp is voordat je gaat snoeien. Dit zorgt ervoor dat je netjes kunt snoeien en dat de plant zo min mogelijk schade oploopt.

Erysimum snoeien voor de winter

Als je in een klimaat woont waar de winters erg koud zijn, moet je erysimum snoeien voordat de eerste vorst intreedt. Dit zorgt ervoor dat de plant zo min mogelijk schade oploopt tijdens de winter en het komt ten goede van de bloei in het voorjaar.

Als de plant te groot is, kun je hem terugsnoeien tot ongeveer 10-15 cm boven de grond om hem compact te houden en zodat hij er in het voorjaar weer goed uitziet.

Wat te doen met gesnoeid erysimum?

Nu je erysimum hebt gesnoeid, moet je de dode bloemen en stengels weggooien. Dit voorkomt dat de plant weer nieuwe groei aantrekt op dezelfde plek en zorgt er ook voor dat er minder afval rond je tuin ligt.

Je kunt er ook voor kiezen om de gesnoeide erysimum te gebruiken als groen afval om te recyclen of als mulch in bloembedden.

Wat als je te ver hebt gesnoeid?

Als je te ver bent gegaan met het snoeien van de erysimum en je te weinig groen hebt overgelaten, kan de plant beginnen af te sterven. Als dit gebeurt, moet je de plant zo snel mogelijk verplanten naar een locatie met meer schaduw en vocht.

Je kunt ook proberen om de plant te redden door hem opnieuw te snoeien – maar ieder seizoen terugknippen schiet door en maakt de plant kort en bossig.

Het snoeien van erysimum is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze prachtige bloeiende plant. Door regelmatig te snoeien, kun je de plant er gezond en aantrekkelijk uit laten zien en de bloeiperiode verlengen. Het is een eenvoudige taak die veel voordelen heeft, dus maak er een regelmatige gewoonte van en geniet van een bloeiende tuin het hele jaar door.

1. Moet ik erysimum snoeien als het bloeit?
– Nee, het is niet nodig om erysimum te snoeien terwijl het bloeit. Wacht liever tot de dodekopfase of na de bloei om het te snoeien.

2. Kan ik erysimum snoeien in de winter?
– Ja, het snoeien van erysimum in de winter is belangrijk als je in een koud klimaat woont. Snoei het voordat de eerste vorst intreedt voor het beste resultaat.

3. Hoeveel kan ik erysimum terugsnoeien?
– Als de plant hoog is geworden, kun je hem tot ongeveer 10-15 cm boven de grond snoeien. Dit is echter alleen noodzakelijk als de plant er niet gezond uitziet.

4. Kan ik mijn gesnoeide erysimum gebruiken als compost?
– Ja, je kunt de gesnoeide erysimum gebruiken als compost of mulch in bloembedden.

5. Wat moet ik doen als ik te veel heb gesnoeid en de plant begint af te sterven?
– Als je te veel hebt gesnoeid en de plant begint af te sterven, moet je hem verplanten naar een locatie met meer schaduw en vocht.


Geplaatst

in

door

Tags: