Eucalyptus snoeien

Eucalyptus is een prachtige plant die het hele jaar door kan bloeien en een aangename geur afgeeft. Maar het vereist wel wat onderhoud, vooral als het gaat om snoeien. Het snoeien van een Eucalyptusboom kan in het begin een beetje intimiderend zijn, vooral als je niet bekend bent met de plant. Maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je weet hoe je het moet doen. In dit artikel zullen we je de juiste manier van snoeien laten zien, om zo een gezonde en mooie boom te behouden.

Waarom Moet Je Je Eucalyptus Snoeien?

Eucalyptusbomen zijn snelle groeiers en dat kan leiden tot ongecontroleerde groei en het risico op takbreuk. Hierdoor kan het snoeien van de boom nodig zijn om de gezondheid van de boom te behouden en de esthetiek te verbeteren. Het snoeien van Eucalyptus helpt ook om het gewenste formaat van de plant te behouden en vorm te geven.

Wanneer Moet Je Je Eucalyptus Snoeien?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten Eucalyptusplanten beschikbaar. Vanwege hun verschillende groeisnelheden en bloeiperioden kan het snoeitijdstip per soort variëren. Over het algemeen is de beste tijd om Eucalyptus te snoeien in het voorjaar en in de zomer. Het is het beste om te snoeien wanneer de plant actief groeit, zodat het gemakkelijker is om te bepalen welke takken moeten worden verwijderd.

Hoe Moet Je Je Eucalyptus Snoeien?

Het Gereedschap

Het gebruik van het juiste gereedschap is essentieel bij het snoeien van Eucalyptus. Voor het snoeien heb je een snoeischaar, takkenschaar en zaag nodig. De snoeischaar wordt gebruikt voor takken tot 2,5 centimeter, de takkenschaar is geschikt voor takken tot 7,5 centimeter en de zaag is nodig voor takken met een dikte van meer dan 7,5 centimeter.

Verwijder Zieke en Dode Takken Eerst

Verwijder eerst alle dode en zieke takken met een zaag. Dit helpt om schade aan de gezonde delen van de boom te voorkomen. Snoei de tak bij de stam zo dicht mogelijk.

Het Verwijderen van Kruisende Takken

Als je twee takken hebt die over elkaar heen groeien, kan er druk ontstaan tussen de takken wat kan leiden tot breuk. Verwijder daarom altijd de tak die het minst belangrijk is. Snoei deze tak zo diep mogelijk aan de basis en zo dicht mogelijk bij de stam.

Dunner Maken

Eucalyptus kan krachtige groei vertonen. Om dit onder controle te houden, kan het nodig zijn de plant over de hele lengte uit te dunnen door takken te snoeien. Dat zal de boom ook helpen om te ademen en zorgt voor meer zonlicht en lucht. Dit alles zal resulteren in gezondere en sterkere boomtakken.

Snoei Onder de Kroon

Snoei het onderste deel van de boom om een ​​mooie vorm en volledig lichtbereik te behouden. Dit stimuleert de groei van nieuwe takken in het bovenste deel van de boom.

Snoei de Toppartij van de Eucalyptus

Snoei simpelweg de toppen van de eucalyptus. Het is beter dat u de hoogte van de plant wegneemt in plaats van de zijtakken.

Een Paar Belangrijke Dingen Om Te Onthouden

– Snoei niet meer dan een derde van de boom in een jaar. Dat kan de gezondheid van de boom schaden.
– Zorg ervoor dat je je gereedschap steeds schoonmaakt om verspreiding van ziekten en schimmels te voorkomen.
– Vergeet niet om handschoenen en veiligheidsbril te dragen tijdens het snoeien.

Conclusie

Eucalyptus is een mooie en stijlvolle plant en het snoeien van de boom moet op de juiste manier gebeuren om de gezondheid te behouden en de esthetiek te verbeteren. Verwijder eerst alle dode en zieke takken en vervolgens de cross-over takken. Dun de plant over de gehele lengte uit om het bereik van zonlicht en lucht te verhogen. Snoei onder de kroon om de vorm van de boom te behouden. Snoei de toppen van de boom indien nodig en vergeet niet om alles schoon te houden tijdens het snoeien.

Veelgestelde Vragen

1. Wanneer kan ik mijn Eucalyptus snoeien?

De beste tijd om Eucalyptus te snoeien is in de lente en de zomer.

2. Kan ik te veel snoeien?

Ja, snoei niet meer dan een derde van de boom per jaar.

3. Mag ik Eucalyptus in de winter snoeien?

Je moet je Eucalyptus nooit snoeien in de winter als je de gezondheid van de boom wilt behouden.

4. Moet ik handschoenen dragen bij het snoeien van Eucalyptus?

Ja, altijd handschoenen dragen voor je eigen bescherming.

5. Moet ik mijn gereedschap na elke boomonderhoudsbeurt reinigen?

Ja, altijd je gereedschap schoonmaken om de verspreiding van ziekten en schimmels te voorkomen.


Geplaatst

in

door

Tags: